Tomašević: Sanacija Jakuševca neće početi još šest mjeseci

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je u utorak da će sanacija odlagališta Jakuševec biti dugotrajna i skupa, a neće početi dok se ne provedu sudski istražni postupci radi utvrđivanja uzroka i odgovornosti za odrone, koji će trajati oko šest mjeseci.

Istaknuo je to na redovitoj konferenciji za medije govoreći o dosadašnjim koracima koji su poduzeti nakon drugog odrona na odlagalištu, 4. prosinca.

Gradonačelnik je istaknuo da je tada pokrenut postupak osiguravanja dokaza pred Općinskim sudom u Novom Zagrebu pri čemu su sudski vještaci predložili program istražnih radova, poput geodetskih snimanja terena i istražno geotehničkih bušenja. Procjenjuje se da će radovi trajati šest mjeseci, rekao je Tomašević. 

“U tom razdoblju ne mogu započeti radovi na sanaciji. Ujedno, u svom očitovanju vještaci su upozorili da unutar obuhvata plohe 6/2 na kojoj je došlo do odrona postoji značajna opasnost daljnjeg odrona”, istaknuo je Tomašević. 

Dodao je da se ta mišljenja poklapaju i s rješenjem Državnog inspektorata od 19. siječnja, koji je zabranio odlaganje otpada na toj plohi. 

“Mi se toga držimo još od drugog odrona, od 4. prosinca, čak i prije ovog rješenja”, istaknuo je. 

Dva ranija mišljenja upozorila na problem sa zadržavanjem vode u tijelu odlagališta

Tomašević je rekao novinarima kako su u međuvremenu saznali da su 2008. i 2012. izdana dva stručna mišljenja koja je naručio Zagrebački holding koja ukazuju na veliku količinu vode u tijelu odlagališta, koja se zadržava zbog poteškoća u drenaži. 

“Tadašnja uprava Zagrebačkog holdinga, sad je pitanje do koje mjere i tko je sve u to bio uključen, barem 15 godina znala je za ozbiljan problem”, rekao je Tomašević.

Istaknuo je da su se privatne tvrtke koje su zadužene za projektiranje i nadzor Jakuševca očitovale o tim mišljenjima, te da je “jasno da je odavno prepoznata ta problematika i da su određene korektivne mjere poduzimane”.

“Naravno, konačni uzroci i odgovornost za štetu će se utvrditi nakon istražnih radnji. No, ono što je sad već jasno jest da će postupak sanacije odlagališta Jakuševec biti zahtjevan, skup i dugotrajan proces”, rekao je Tomašević i ponovio da Jakuševec što prije treba zatvoriti. 

Naveo je da je prošli petak održan sastanak u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja te da je u komunikaciji s ministarstvom oko rješenja tog pitanja.

Tomašević je sa zamjenicima u utorak obišao i radove na obnovi Gornjogradske gimnazije te najavio kako će njezino otvaranje biti u rujnu 2024. godine.