U Europi su različita pravila za lov na zaštićenog smeđeg medvjeda

PARIZ, 23. listopada 2023. (Hina/AFP) - Od Skandinavije preko talijanskoga nacionalnog parka Abruzza, sve do Karpata, u Europi danas živi oko 18.000 mrkih medvjeda, uglavnom u planinama. Lov na njih i bilo kakvo hvatanje zabranjeni su, ili strogo ograničeni u većini zemalja, no pravila su različita.

Ovi veliki grabežljivci zaštićene su životinje i na crvenom su popisu Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN). Europska direktiva iz 1992. potaknula je njihovo razmnožavanje.

Središnja Europa: zabrana lova pod znakom pitanja 

Karpatske šume carstvo su mrkih medvjeda. Po podacima WWF-a u Poljskoj ih je samo 110, no podaci rumunjske vlade kažu da je u toj državi dom najveće medvjeđe populacije u Europi (ako se izostavi Rusija).

Ondje ih živi oko 8000. Ove su godine povećane lovne kvote, a iznesen je i prijedlog zakona o ponovnom uvođenju ''komercijalnog lova''. Dosad su mrke medvjede ubijali isključivo profesionalni lovci. Sportski lov, koji privlači lovce entuzijaste iz cijeloga svijeta, zabranjen je od 2016. 

U Slovačkoj, primjerice, populacija smeđeg medvjeda, koja je dvadesetih godina prošlog stoljeća pala na 30 jedinki, sada premašuje broj od 2700. Podaci su to Nacionalne agencije za šumarstvo, a o zabrani lova u toj se zemlji raspravlja još od kobnog napada na jednog šetača 2021.

U sjevernoj Europi na snazi lovne kvote 

Smeđi, ili mrki medvjed u Skandinaviji je gotovo nestao početkom prošloga stoljeća. Ubijan je zbog mesa i očuvanja usjeva i stoke. Osamdesetih su donesene mjere zaštite i točno određene kvote koje su pridonijele obnavljanju medvjeđe populacije.

U Švedskoj danas živi oko 2500 divljih smeđih medvjeda. Krivolov je i dalje relativno čest blizu farmi. Kvota lova, uz izuzetak ženki s mladuncima, određena za 2023. godinu iznosi 649 medvjeda.

U Finskoj, zemlji u kojoj je medvjed jedan od nacionalnih simbola, živi oko 2000 primjeraka. U Norveškoj se populacija smeđeg medvjeda procjenjuje na najmanje 175 primjeraka, a za lov je u 2023. određena kvota od samo 20 jedinki.

U susjednoj Estoniji evidentirano je više od 900 mrkih medvjeda, od kojih je svake godine dopušten lov na njih oko 10 posto. 

'Sretna' regulacija u zemljama jugoistočne Europe 

Slovenija je u prošlom stoljeću uspjela spasiti velik broj medvjeđe populacije zbog čega je danas ondje oko tisuću jedinki. Mrki medvjed gotovo bez ikakvih problema živi zajedno s čovjekom na ovome malom području. Kvote za odstrel određuju se svake godine. 

I u Hrvatskoj je broj mrkih medvjeda procijenjen na oko tisuću, uglavnom u masivu Dinare. Redovito se slobodno kreću oko kuća i pčelinjaka. Svake je godine dopušten lov stotinjak medvjeda. 

Krhka populacija u Francuskoj i Španjolskoj

Da bi se spriječilo istrebljenje mrkih medvjeda u Pirenejima devedesetih je godina pokrenut program reintrodukcije i repopulacije medvjedima iz Slovenije. Prema podacima francuskog Ureda za biološku raznolikost (OFB) godine 2022. u toj je zemlji živjelo tek 76 jedinki.

S obiju strana granice, osobito u Francuskoj, stanovnici nisu skloni prisutnosti mrkih medvjeda, a čini se da joj se najviše protive uzgajivači ovaca. U 2022. OFB je zabilježio 331 napad medvjeda na ovce. U 2020. i 2021. protuzakonito su ubijena četiri medvjeda: jedan je otrovan, a tri su odstrijeljena.

U Španjolskoj, u Kantabrijskom gorju duž Biskajskog zaljeva živi oko 370 smeđih medvjeda. Tu su se ove divlje životinje same postupno ponovno izborile za svoj teritorij. Zahvaljujući ekološkim mjerama, uputama za turiste i informativnim kampanjama, imidž mrkih medvjeda je poboljšan. Stanovnici kažu da poneka životinja povremeno uđe u voćnjake na gradskim periferijama.

U Italiji na snazi očuvanje pod tenzijama

Italija ima oko 200 mrkih medvjeda, prvenstveno zahvaljujući reintrodukciji i repopulaciji medvjedima iz Slovenije. Uglavnom žive u zapadnom Trentinu na sjeveru zemlje, u Furlaniji-Julijskoj krajini na sjeveroistoku i u području Apeninskog masiva u središtu zemlje.

Smrt 26-godišnjeg trkača kojega je u travnju ubio medvjed i trenutačno je predmet sudske rasprave, izazvala je živu raspravu aktivista koji se zalažu za prava životinja i pristaša smanjenja ili čak potpune eliminacije smeđih medvjeda u Italiji.

Usto je u Trentinu od siječnja sedam jedinki pronađeno mrtvo. Okolnosti se još utvrđuju, no vjerojatno je, kako tvrde aktivisti, riječ o protuzakonitim okolnostima.