Važna za ekosustav: U Istri pronađena živa periska!

ZAGREB, 19. lipnja 2023. (Hina) - Živa periska pronađena je u Istri, u moru kod Banjole, izvijestio je pulski Aquarium, ističući, kako tek treba utvrditi o kojoj se vrsti radi.

U suradnji s PMF-om i stručnjacima iz Španjolske još će se točno utvrditi kojoj vrsti pripada jedinka, a pretpostavlja se da se radi o Pinni nobilis ili Atrini fragilis", izvijestio je na svojoj Facebook stranici pulski Aquarium.

Živu perisku kraj Bumbišta (Banjole) uočili su na 17 metara dubine 13. lipnja suradnici iz Austrije Felix Hops i Sabine M. Probst iz DiveDickt-a.

U Jadranu trenutno obitavaju tri vrste periski – Pinna nobilis, Pinna rudis i Atrina fragilis koje se razlikuju po veličini i zaštićene su zakonom.

Pinna nobilis ima važnu ulogu u ekosustavu kao filtrator mora, a na njenim ljušturama obitavaju brojne vrste. Trokutastog je oblika, zaobljena pri vrhu, bodlje su joj nježne i gusto raspoređene te izraženije. U Jadranskom moru se najčešće može pronaći između dva i 30 metara dubine.

Atrina fragilis ima tanku i krhku ljušturu, trokutast oblik, ali za razliku od plemenite periske je ravnija na vrhu, ljušturice nemaju bodlje već se mogu vidjeti koncentrične linije rasta, poput plemenite periske, živi zakopana na pjeskovito-muljevitim dnima unutar livada morskih cvjetnica. U Istri je vrlo česta, i najčešće se može naći na dubini ispod 25 metara.

Pinna rudis živi u pukotinama stjenovitog dna, bodlje na ljušturama su joj robusnije i smještene u pet do osam redova, crvenkaste ili smećkaste je boje.