Venezuelanski naftni div kaže da je već očistio 80 posto štete od izljeva otpadnih voda nafte

Državna naftna kompanija Venezuele priopćila je da izlijevanje nafte u rafineriji na zapadnoj obali zemlje više nije "aktivno" kao i da je već očišćeno više od 80 posto pogođenog područja, piše AFP.

Do izlijevanja nafte u postrojenju El Palito u sjeverozapadnoj državi Carabobo došlo je kada su jake kiše uzrokovale izlijevanje tekućina iz laguna na tom mjestu, objavio je PDVSA na platformi društvenih medija X.

Katranasti mulj izlio se prošlog tjedna na plaže u državi Carabobo duž zapadne obale Venezuele, priopćilo je nekoliko ekoloških skupina ostavivši plaže crnima i masnima.

Izlijevanje je prvi put otkriveno 26. prosinca, kazao je za AFP Yohan Flores, regionalni direktor nevladine organizacije Azul Ambientalistas.

“Veliki dio plaža Puerto Cabello je pogođen”, kazao je, misleći na najveću luku u zemlji 210 kilometara zapadno od glavnog grada Caracasa.

“Važno je pojasniti da se ne radi o teškoj sirovoj nafti, već o ispuštanju ugljikovodika, otpadnih voda ili efluenata koji su bili usmjereni u obalni morski okoliš”, rekli su iz tvrtke.

“U ovom trenutku nema aktivnog izvora izlijevanja, nema puknuća cjevovoda ili sustava”, navodi se, dodajući da “situaciju kontrolira visoko obučeno osoblje prema trenutnim sigurnosnim protokolima”.

Izlijevanje je izlilo katranski mulj na plaže, zahvativši nekoliko primorskih odmarališta i uzrokujući uzbunu grupa za zaštitu okoliša i ribara. Čišćenju se pristupilo odmah, ali ne zahvaljujući naporima državnog naftnog diva.

Državni naftni div PDVSA nije se pozabavio izlijevanjem iako nevladine organizacije poput Zaklade Caribe Sur kažu da je nastalo u laguni za otpad u blizini rafinerije El Palito, jedne od najvažnijih u Venezueli.

U kratkom izvješću Nacionalnog sustava za upravljanje rizicima zabilježeno je “izlijevanje ugljikovodika iz lagune otpada” bez dodatnih detalja.

Timovi iz PDVSA-e, volonteri i ribari svi su viđeni kako rade na čišćenju, javlja AFP. Nacionalna organizacija za spašavanje i pomorsku sigurnost vodenih prostora Venezuele (ONSA) pozvala je na akciju “ekološke situacije”.

Zadnje izlijevanje nafte zabilježeno na tom području bilo je u srpnju 2020. godine, kada je u more potekao i otpad iz rafinerije. Ta je nesreća zagadila Nacionalni park Morrocoy, turističko područje s nizom otočića s bijelim pješčanim plažama.

Ribari u blizini Puerto Cabella rekli su da neće moći loviti sljedeća dva mjeseca.

Venezuela, koja ima jednu od najvećih svjetskih rezervi nafte, doživjela je pad proizvodnje s tri milijuna barela dnevno prije više od deset godina na sadašnjih 850.000 barela dnevno, a očekuje se da će proizvodnja premašiti milijun barela kasnije sljedeće godine.