Zagreb pogodila jedna od najjačih grmljavinskih oluja otkad postoje mjerenja

ZAGREB, 20. srpnja 2023. (Hina) - U Zagrebu i istočnoj Hrvatskoj su jučer izmjerene brzine vjetra između 115 i 180 km/h, što ih svrstava među najjače zabilježene na ovom području, priopćio je u četvrtak Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ), dan nakon olujnog nevremena u kojem su poginule četiri osobe. 

"Primjerice, na Plesu je izmjeren udar od 115 km/h. Prema sadašnjim analizama to je bila jedna od najjačih grmljavinskih oluja u Zagrebu otkada postoje mjerenja", navodi DHMZ

Nakon središnje Hrvatske, nevrijeme je sličnom žestinom zahvatilo još brojne gradove na istoku zemlje, primjerice Lipik, Slavonski Brod i Županju, a izmjerene su brzine vjetra i do 180 km/h.

Osim velikih brzina udara vjetra, zabilježene su i velike količine kiše.

Tako je, primjerice, u samo deset minuta u Zagrebu palo od 20 do 35 litara po četvornom metru. 

"Da je kiša nastavila padati tim intenzitetom za sat vremena palo bi 150-200 litara kiše po četvornom metru", navode iz DHMZ-a.

Napominju da su njihove prognoze izdane 18. i 19. srpnja predvidjele mogućnost nevremena praćenog jakim vjetrom te upozorile na opasne vremenske prilike u kontinentalnoj Hrvatskoj

"Prilikom približavanja sustava iz Italije preko Slovenije stupanj upozorenja je jučer, 19. srpnja, iza 15 sati podignut na najviši – crveni. Dok narančasti stupanj znači da je vrijeme opasno, crveno znači da je izuzetno opasno. Pritom je važno pratiti na koji se parametar (temperatura, vjetar, grmljavina…) odnosi upozorenje", podsjetili su iz DHMZ-a.

U sljedećim danima mogući su lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom, s obzirom da je atmosfera i dalje nestabilna nad kopnom, a mjestimične kiše može biti već večeras, dodaju.

U drugom dijelu petka te osobito u noći na subotu postoji mogućnost za izraženije grmljavinsko nevrijeme, ne samo u unutrašnjosti, nego i na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, stoji u prognozi DHMZ-a.