Završena druga faza sanacije Karepovca vrijedna oko sedam milijuna eura

Druga faza sanacije Karepovca, vrijedna oko sedam milijuna eura, završena je što predstavlja najvažniji dio cjelokupne sanacije tog splitskog odlagališta, izvijestila je u petak Gradska uprava.

Završetkom druge faze sanacije, kako je pojašnjeno, stavljene su pod kontrolu emisije odlagališnog plina u zrak te nastajanje procjedne vode.

U ovoj fazi sanacije izvedeni su  radovi na izgradnji sustava aktivnog otplinjavanja koji obuhvaća izvedbu plinskih bunara i ugradnju plinovoda. Ukupno je izvedeno  82 bunara dubine od pet metara do 53 metra, a ukupna dubina bunara je 1570 metara. Bunari su linijskim plinovodima povezani na četiri kolektora koji prikupljeni plin odvode do plinske baklje gdje će se u kontroliranim uvjetima obraditi. Izvedeno je 10 linija plinovoda ukupne duljine 3159 metara, navodi se u priopćenju.

Predstoji zadnja faza sanacije koja će se obaviti na sanitarnoj plohi na kojoj se sada odlaže komunalni otpad i početak izvođenja radova na njoj značit će konačno zatvaranje Karepovca.

Sanacija odlagališta Karepovca započela je u siječnju 2017. godine, a ukupna vrijednost projekta je oko 38 milijun eura.

Prema ranijim informacijama, sve je manje mjesta za odlaganje otpada na splitskom Karepovcu i ondje će se moći odlagati još dvije, najviše tri godine. Do tada bi, prema najavama, trebao biti izgrađen Regionalni centar za gospodarenje  otpadom u Lećevici.