Zeleni Dalmacije podnijeli prijavu zbog rušenja stabla pelegrinke, u subotu prosvjed

SPLIT, 13. lipnja 2023. (Hina) - Zeleni Dalmacije podnijeli su u utorak kaznenu prijavu zbog rušenja stabla pelegrinke na gradilištu poslovno-garažnog kompleksa Small Mall, a stanovnici gradskog kotara Lučac-Manuš zbog toga za subotu najavljuju mirni prosvjed.

"Ovim aktom pilanja stabla napravljena je nepopravljiva ekološka, estetska i materijalna šteta. Šteta se mjeri desecima tisuća eura i zato smo prijavili policiji i DORH-u na postupanje", navodi se u priopćenju koje je potpisao Lovro Rumora, predsjednik Zelenih Dalmacije.

Stablo na gradilištu Small Malla srušeno je u ponedjeljak te je izazvalo nezadovoljstvo žitelja gradskog kotara Lučac-Manuš na čijem se području nalazilo.

"Odgovornima držimo sve dionike postupka, vlasnika i gradskih struktura s naglaskom na gradonačelnika Puljka, dogradonačelnika Ivoševića zaduženog za komunalu i investitora. Kolateralnu štetu moguće su napravili i Parkovi i nasadi", poručio je Rumora.

Stablo pelegrinka, kako tvrde žitelji gradskog kotara Lučac Manuš, posađeno je prije Drugog svjetskog rata i svojom ljepotom bilo je omiljeno među Splićanima. Rumora smatra neprihvatljivim njegovo uklanjanje te ističe kako je veličina tog debla i važnost morala biti predmet prilagodbe u prostornom planiranju 'kako to rade uljuđeni urbanisti'.

Po njegovom tumačenju, Grad Split je pridružio svoje parcele investitorima Small Malla kako bi povećao koeficijent izgrađenosti samog objekta kao "pogodovanje investitoru".

Za petak je zakazana tematska sjednica Gradskog vijeća posvećena tom poslovno-garažnom objektu, a za subotu žitelji gradskog kotara Lučac-Manuš najavili su mirni prosvjed "zbog smrti njihove pelegrinke".