Američka letjelica lansirana prema Mjesecu na raketi Vulcan, prva nakon Apolla 1972. godine

Letjelica koju je izgradila privatna tvrtka lansirana je u ponedjeljak prema Mjesecu na potpuno novoj raketi Vulcan, zajedničkog pothvata američkih kompanija Boeing i Lockheed Martin, u pokušaju prvog američkog mekog slijetanja na Mjesec u pola stoljeća.

Letjelica Peregrine tvrtke za svemirsku robotiku Astrobotic lansirana je u svemir u 2:18 ujutro (8.18 sati po srednjoeuropskom vremenu) iz Cape Canaverala na Floridi na prvom letu Vulcana, moćne rakete koju je deset godina razvijao United Launch Alliance (ULA).

“Sve izgleda kako treba, savršeno”, rekao je Eric Monda iz ULA nakon što je Vulcan prvi put poletio.

Ako sve bude u redu, Peregrine bi označio prvo američko meko slijetanje na Mjesec od posljednjeg slijetanja Apolla 1972. i prvo ikada slijetanje privatne tvrtke na Mjesec – pothvat koji se posljednjih godina pokazao nedostižnim.

Lansiranje je bilo prvo i ključno za tvrtku ULA, koja je razvila Vulcan da zamijeni svoju raketu Atlas V i konkurira Falconu 9 iz SpaceX-a Elona Muska na tržištu lansiranja satelita.

Peregrine bi trebao sletjeti na Mjesec 23. veljače sa znanstvenim teretom na brodu koji će nastojati prikupiti podatke o površini Mjeseca prije planiranih budućih ljudskih misija. To je prvo putovanje do Mjesečeve površine u sklopu NASA-inog programa Artemis.