Kina – svjetski lider u inovacijama na području umjetne inteligencije

Kina zauzima uvjerljivo prvo mjesto u svijetu u inovacijama na području generativne umjetne inteligencije, sa šest puta više prijavljenih patenata od najbližeg konkurenta SAD-a, pokazali su u srijedu podaci Ujedinjenih naroda.

Zahtjevi za registracijom patenata na tom području eksplodirali su u posljednje vrijeme, konstatira Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO), napominjući da ih je u prethodnih deset godina podneseno više od 50 tisuća.

Nešto više od četvrtine njih podneseno je u 2023. godini, dodaju.

“Područje (generativnog AI-ja – op. ur.) bilježi procvat, raste sve većom brzinom”, rekao je novinarima voditelj WIPO-ove analize patenata Christopher Harrison.

Od 2014. do 2023. Kina je prijavila više od 38.000 patenata na području generativne umjetne inteligencije. Na drugom je mjestu SAD sa 6276 prijava u 10-godišnjem razdoblju do kraja 2023., objavio je WIPO.

Kineske prijave pokrivaju široko područje, od autonomne vožnje preko izdavaštva do upravljanja dokumentima, navodi Harrison. 

Južna Koreja, Japan i Indija zauzimaju treće, četvrto i peto mjesto, dodaje čelnik WIPO-a, a Indija je prva u svijetu po stopi rasta, napominje.

Najviše prijava podnio je u razdoblju od 2014. do 2023. kineski ByteDance, vlasnik TikToka. Slijede kineski div za internetsku trgovinu Alibaba i Microsoft, koji je financijski prati startup OpenAI, vlasnika ChatGPT-ja.

Chatbotovi su našli široku primjenu u sektoru maloprodaje i u drugim privrednim granama, upregnuti u prvom redu u poboljšanje podrške korisnicima, ali generativna umjetna inteligencija mogla bi iz temelja preobraziti i brojne druge sektore, poput znanosti, izdavaštva, prijevoza i sigurnosti, rekao je Harrison.

“Podaci o patentima sugeriraju da će to područje u budućnosti snažno utjecati na brojne industrijske sektore”, procjenjuje dužnosnik WIPO-a, izdvojivši primjer izgradnje molekula uz asistenciju generativne umjetne inteligencije koja bi mogla ubrzati razvoj lijekova.