Brazilski predsjednik: Organizirani kriminal uništava Amazonu!

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva pozvao je svoju vladu da ubrza akcije u Amazoni u borbi protiv organiziranog kriminala koji je pridonio uništenju najveće svjetske tropske kišne šume.

Lula je prigovorio da je trebala godina dana za pokretanje sigurnosnog plana za Amazonu i dodao da se još mnogo toga mora učiniti da bi se uspostavio međunarodni policijski centar u Manausu.

“Moramo ubrzati proces, jer moj mandat traje samo četiri godine. Ne budemo li proveli taj plan, doći će netko drugi i neće učiniti ništa”, rekao je na događaju na kojemu je potpisan ugovor o financiranju sigurnosnog plana s 58,6 milijuna dolara.

Sredstva dolaze iz 1,3 milijarde dolara vrijednog Fonda za Amazonu koji je uspostavila Norveška radi potpore održivosti i zaustavljanja ilegalne sječe u Amazoni.

Fond kojim upravlja Brazilska nacionalna banka za razvoj (BNDES) podupiru donacije iz Njemačke, Britanije, Danske, Europske unije i SAD-a. Sigurnosni plan za Amazonu prvi je projekt koji sponzorira Fond čiji je cilj borba protiv kriminala koji uzrokuje ekološku štetu u toj regiji.

Osam zemalja amazonskog bazena pridružit će se Centru za međunarodnu policijsku suradnju, koji planira prikupljati informacije i koordinirati provedbu zakona uz uporabu helikoptera, riječnih patrolnih brodova i 34 baze koje će se uspostaviti diljem Amazone.

Centar je prema prvim planovima trebao početi raditi u prvoj polovici ove godine.

Kišna šuma izložena je sustavnom razaranju zbog ilegalne sječe i rudnika zlata, a kroz nju prolaze i putevi kojima se krijumčare droga i tropske životinje.

Brazil je uspio usporiti deforestaciju Amazone otkako je Lula postao predsjednik prošle godine te je pokušao ponovno uspostaviti svoju vodeću ulogu u svjetskoj borbi protiv klimatskih promjena. Tijekom prve godine njegova mandata deforestacija brazilske Amazone smanjena je za 50 posto i pala na najnižu razinu u pet godina.