Deseci slonova ugibaju u Zimbabveu jer klimatske promjene isušuju park Hwange

Deseci slonova uginuli su od žeđi u zimbabveškom popularnom nacionalnom parku Hwangeu, a zaštitnici strahuju da će ih uginuti još više jer suša, uzrokovana klimatskim promjenama i globalnom vremenskim obrascem El Nino isušuje pojila.

Slon

Sezonski El Nino, koji uzrokuje toplije i suše vrijeme tijekom cijele godine, pogoršan je klimatskim slomom, kažu znanstvenici, što je razlog za zabrinutost na aktualnim raspravama COP28 o klimatskim mjerama u Dubaiju.

Kroz Hwange ne prolazi veća rijeka i životinje ovise o bušotinama na solarnu energiju, rekao je dužnosnik Uprave za parkove i divlje životinje Zimbabvea (Zimparks).

“Oslanjamo se na umjetnu vodu jer nam se površinska voda smanjila. Budući da slonovi ovise o vodi, više ih je uginulo”, rekla je za Reuters glavna ekologinja Zimparksa u Nacionalnom parku Hwange Daphine Madhlamoto.

U Hwangeu živi 45.000 slonova, a odrastao slon treba 200 litara vode dnevno. Ali kako je izvora vode sve manje, crpke na solarni pogon u 104 bušotine ili bunara ne mogu izvući dovoljno vode.

Reuters je vidio desetke uginulih slonova u blizini pojilišta, a dužnosnici parka rekli su da su drugi slonovi uginuli u grmlju ostajući plijen lavovima i lešinarima.

“Park je svjedok utjecaja klimatskih promjena. Dobivamo manje kiše”, rekla je Madhlamoto.

Kišna sezona u Zimbabveu traje od studenog do ožujka, ali ove godine jedva da je bilo kiše. Očekuje se da će se suša nastaviti u 2024., prema zimbabveškoj meteorološkoj službi.

Zimparks navodi da su životinje prisiljene hodati na velike udaljenosti u potrazi za vodom i hranom, a nekoliko krda slonova prešlo je u susjednu Bocvanu.

Skupine za zaštitu prirode pokušavaju slonove opskrbiti dodatnom količinom vode uklanjanjem mulja iz pojilišta i pumpanjem više vode kroz solarne bunare kako bi pomogle u suočavanju s krizom.

Zimbabve ima populaciju od gotovo 100.000 slonova, ali ima kapacitet samo za nešto više od polovice njih, što znači da su nacionalni parkovi pretrpani, navodi zimbabveška uprava za parkove i divlje životinje.