Meteorološki tsunamiji ostavljaju trag i u Zemljinoj atmosferi

ZAGREB, 15. rujna 2023. (Hina) -  Istraživanje koje su proveli znanstvenici s NASA Jet Propulsion Laboratorija u Pasadeni, a u kojem je sudjelovao i Ivica Vilibić s Instituta Ruđer Bošković (IRB), otkriva da meteorološki tsunamiji ne utječu samo na oceane, već ostavljaju trag i u Zemljinoj atmosferi, priopćio je u petak IRB.

Trag u Zemljinoj atmosferi, kako naglašava IRB, ostavljaju u obliku akustično-težinskih valova koje u atmosferu odašilju meteorološki tsunamiji, uzrokujući time poremećaje u gustoći elektrona. 

Ovaj fenomen možemo opisati i kao 'pjevanje mora', a prvi puta je dokumentiran u ovoj studiji, napominje IRB i dodaje kako su rezultati studije važni za bolje razumijevanje jedinstvenog vremenskog fenomena, meteoroloških tsunamija, te atmosferskih sustava Zemlje kao cjeline.

Jedan od autora na radu te znanstveni savjetnik u Laboratoriju za fiziku mora i kemiju vodenih sustava IRB-a Ivica Vilibić izjavio je kako zbog brzine propagacije ovakvih poremećaja tu vrsta mjerenja nije moguće koristiti u sustavima upozoravanja na meteorološke tsunamije. 

No, dodao je, saznanje da meteorološki tsunamiji mogu uzrokovati nagle promjene u količini elektrona zanimljivo je za objašnjavanje i kvantificiranje upravo tih procesa, te na kraju mogu pridonijeti potpunijem objašnjavanju tih oscilacija, znajući da se takvi valovi slabijeg intenziteta, kao i infragravitacijski valovi, učestalo pojavljuju u moru. 

Drugim riječima, naglasio je, izgleda da je ''pjevanje mora'' učestalije nego što je uvriježeno mišljenje u znanstvenoj zajednici. 

Rezultati istraživanja objavljeni su u znanstvenom časopisu GPS Solutions, a u istraživanju su po prvi puta izmjerene promjene u količini elektrona u jonosferi nastale zbog vertikalnog prostiranja akustičko-težinskih valova uzrokovanih meteorološkim tsunamijima.