Morski led na Antarktici jako se smanjio, znanstvenici zabrinuti

ŽENEVA, 10. srpnja 2023. (Hina/Reuters) - Razine morskog leda na Antarktici prošli su mjesec bile rekordno niske, objavila je u ponedjeljak Svjetska meteorološka organizacija (WMO), što stručnjaci za klimatske promjene smatraju zabrinjavajućim.

WMO je objavio da su razine morskog leda na Antarktici prošli mjesec, koji je bio najtopliji lipanj ikad, bile najmanje otkako su počela satelitska praćenja – 17 posto ispod prosjeka.

"Navikli smo vidjeti ta velika smanjenja morskog leda na Arktiku, ali ne na Antarktici. To je golemo smanjenje", rekao je Michael Sparrow, čelnik Istraživačkog programa za svjetsku klimu, novinarima u Ženevi.

Globalne temperature morske površine bile su u svibnju i lipnju rekordne za to vrijeme godine, po WMO-u, koji je upozorio da se zagrijavanje svjetskih oceana brzo širi u dubinu.

"Ne samo površinska temperatura, nego cijeli ocean postaje topliji i apsorbira energiju koja će ostati ondje stotinama godinama", upozorio je WMO.

"Zvona za uzbunu zvone posebno glasno zbog neviđenih temperatura površine mora na Sjevernom Atlantiku".

WMO očekuje da će vremenski fenomen El Nino, koji je nedavno počeo, povećati temperature i na kopnu i u oceanima, što bi moglo uzrokovati više morskih toplinskih udara i ekstremnih temperatura.