Na sjevernom Jadranu ponovno visoka morska razina

ZAGREB, 31. listopada 2023. (Hina) - Na mareografskoj postaji u gradu Bakru u utorak je zabilježen vodostaj koji za 105 centimetara premašuje srednju morsku razinu, a sličan izuzetno visoki vodostaj i posljedično poplavljivanje obalnog područja zabilježeni su i prije četiri dana, izvijestili su s PMF-a.

"Ponavljanje izuzetno visokog vodostaja unutar samo četiri dana ukazuje na utjecaj klimatskih promjena: ekstremni iznosi vodostaja zabilježeni su i ranije, ali se njihovo uzastopno pojavljivanje opaža istom u novije vrijeme", upozorili su s Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Visok vodostaj na postaji u Bakru, u Primorsko-goranskoj županiji, zabilježen je jutros u 7.14 sati.

S Geofizičkog odsjeka naveli su kako je jedan od čimbenika koji je pridonio ovako visokoj morskoj razini tzv. olujni uspor, tj. uzdignuće morske razine povezano s djelovanjem niskog tlaka zraka i olujnog južnog vjetra. 

Još su jedan čimbenik plimne oscilacije, koje su kulminirale u utorak prije podne. 

Pojavi izuzetno visokih vodostaja pridonosi i porast morske razine povezan s klimatskim promjenama, čija brzina u zadnjim desetljećima iznosi u Jadranu oko tri milimetra godišnje. 

U Bakru je i prošli petak zabilježen visok vodostaj koji za 107 centimetara premašuje srednju morsku razinu, što je jedan od najvećih vodostaja zabilježenih od 1929. kada je utemeljena mareografska postaja u Bakru.