‘Nema planeta B’ – poručeno s velikog klimatskog prosvjeda u Bruxellesu

Policija je priopćila da je oko 20.000 ljudi prosvjedovalo u nedjelju u belgijskom glavnom gradu tražeći dodatne akcije u borbi protiv globalnog zatopljenja, dok delegati iz dvjestotinjak zemalja sudjeluju na klimatskoj konferenciji Ujedinjenih naroda COP28 u Dubaiju.

Marširajući uz ritam bubnjeva, prosvjednici su mahali transparentima s natpisima “Djeluj sada” i “Nema planeta B”.

“Mislimo da je stvarno važno podići svijest svih, posebno djece, o budućnosti planeta i o vođama koji ne slušaju uvijek što se događa”, rekao je prosvjednik koji je došao sa svojim sinom.

U Dubaiju je u nedjelju samit COP-a bio usredotočen na utjecaj klimatskih promjena na raspirivanje bolesti. Domaćin, Ujedinjeni Arapski Emirati, i dobrotvorne organizacije obećale su 777 milijuna dolara za iskorjenjivanje zanemarenih tropskih bolesti za koje se očekuje da će se pogoršati.

Zaostaju napori da se ispuni cilj Pariškog sporazuma iz 2015. o zadržavanju porasta globalne temperature ispod 2 Celzijeva stupnja u odnosu na predindustrijske razine, nakon čega znanstvenici upozoravaju na ozbiljan utjecaj na vrijeme, zdravlje i poljoprivredu, među ostalim.

Karol De Decker, 52-godišnja žena koja se pridružila prosvjedima, rekla je da sve zemlje moraju preuzeti odgovornost za ubrzavanje prijelaza na obnovljivu energiju.

“Još uvijek ima nade. Ali to se mora učiniti sada”, rekla je.