Papa o klimatskim promjenama: Planet sve više izgleda kao gomila hrpe smeća

VATIKAN, 23. srpnja 2023. (Hina/Reuters) - Papa Franjo u nedjelju je rekao kako su toplinski valovi koji su zahvatili mnoge dijelove svijeta i poplave u zemljama poput Južne Koreje pokazali da je potrebno još hitnije djelovati u borbi protiv klimatskih promjena.

"Molim vas, ponovno pozivam svjetske čelnike da naprave nešto konkretnije kako bi se ograničile štetne emisije", rekao je Papa okupljenima na Trgu svetog Petra na kraju današnjeg Angelusa.

"To je hitna stvar, hitan izazov, ne može se odgoditi, a tiče se svih. Čuvajmo svoj zajednički dom", dodao je Sveti Otac.

Franjo je pozvao svijet da što prije odustane o fosilnih goriva, a kao temelj svojega pontifikata postavio je zaštitu okoliša.

U svojoj enciklici "Laudato Si" (Hvaljen budi) iz 2015. napisao je kako primjećuje da planet "sve više počinje izgledati poput goleme hrpe smeća".

Franjo je u nedjelju izrazio solidarnost sa svima koji pate od posljedica klimatske krize i svima onima koji im pomažu da ih lakše prebrode.

Južne dijelove Sjedinjenih Država zahvatio je rekordan toplinski val, a ekstremne temperature zabilježene su i u Kini i južnim europskim zemljama, među kojima su Italija i Grčka.

Zbog požara koji bjesni na grčkome otoku Rodosu tisuće turista i stanovnika toga otoka najprije su nedjelju evakuirane iz priobalnih mjesta i odmarališta, a potom su bili primorani skloniti se u školama i zatvorenim dijelovima stadiona.