Pet klimatskih poduka za sretniju 2024. godinu

Sveukupna prijetnja koju predstavljaju klimatska i ekološka kriza daleko je ozbiljnija nego što se to obično shvaća. Ako ne možete zamisliti kako bi to izgledalo, sjetimo se samo pandemije i "globalnog zatvaranja ekonomije" 2020. godine.

COVID-19 najbolji je primjer globalnog stresa za društvo i ekonomiju koji je izazvao globalnu kaskadu s nejednakim i nepravednim posljedicama. Ti bi utjecaji mogli eskalirati i zaprijetiti slomom ekonomskih, društvenih i političkih sustava, pokrećući destruktivne prijelomne točke u društvima koja doživljavaju stresove koji nadilaze njihovu sposobnost suočavanja.

1. Stres za okoliš

Stresovi okoliša mogu postati toliko ozbiljni da veliki dijelovi prirodnog svijeta, odnosno ekosustavi ne mogu održati svoje trenutno stanje, što dovodi do naglih i/ili nepovratnih promjena. Pet glavnih sustava već je u opasnosti od globalnog zatopljenja: topljenje ledenjaka Grenlanda i Zapadne Antarktike, izumiranje koraljnih grebena, Sjevernoatlantska topla morska struja te otapanje sibirskog i kanadskog permafrosta. Ali, može se izbjeći (vidi niže).

2. Domino efekt

Nove informacije su da bi se ova kaskadna reakcija mogla dogoditi ranije nego što se očekivala i na nižoj točki globalnog zatopljenja od predviđenoga. Najradikalnija posljedica ovog problema bio bi globalni gubitak kapaciteta za uzgoj glavnih usjeva. Domino efekt mogao bi uzrokovati nesavladive i neobnovljive štete.

3. Ubrzavanje ekološke transformacije i zelene tranzicije

Primjerice, kako električna vozila prolaze pozitivnu prijelomnu točku prema tome da postanu dominantan oblik prijevoza, to smanjuje troškove tehnologije baterija. Jeftinije baterije zauzvrat osiguravaju neophodan kapacitet za pohranjivanje kako bi se ojačala pozitivna prekretnica za obnovljivu energiju, što može pokrenuti još jednu prekretnicu u proizvodnji zelenog amonijaka za gnojiva, otpremu i tako dalje.

Ove pozitivne prilike prijelomne točke mogu se iskoristiti, pri čemu Koordinirane strateške intervencije mogu dovesti do nerazmjerno velikih i brzih koristi koje ubrzavaju tranziciju društava prema održivosti. To se već događa u nekim slučajevima. Na primjer, ciljane akcije inovatora, vlada, investitora i tvrtki stvorile su ekonomiju razmjera koja sada potiče eksponencijalno korištenje obnovljive energije u cijelom svijetu, koja je dosegla ili premašila paritet troškova s proizvodnjom energije iz fosilnih goriva.

4. Koordinirana akcija fokusirana na pravdu

Mnoga područja društva imaju potencijal za poboljšanje, uključujući politiku, društvene norme i način razmišljanja. Ali, te se mogućnosti ne realiziraju same od sebe. Usklađena i koordinirana akcija obično je potrebna kako bi se stvorili uvjeti za pokretanje pozitivnih prijelomnih točaka. Jednom kada se približi kritičnoj točki, mogu je čak pokrenuti relativno male grupe s ciljanim djelovanjem. Odgovarajuće upravljanje može omogućiti ovaj proces i potrebno je pravedno upravljati njegovim posljedičnim učincima, tako da se svi dijelovi društva mogu uključiti i imati koristi od prilika prijelomnih točaka.

5. Dublje razumijevanje klimatskih procesa – bez odgađanja akcije

Konačni rizik koji predstavljaju točke preokreta Zemljinog sustava je da one padaju u kaskadu, stvarajući rastući zamah koji potkopava našu kolektivnu sposobnost da se nosimo sa začaranim krugom eskalirajućih posljedica. Ali i zaštita i jačanje naše zajedničke sposobnosti da realiziramo pozitivne prilike za prijelomnu točku – čak i kada štetni događaji eskaliraju – može stvoriti snažan protuučinak, izbjegavajući spiralnu katastrofu. To znači hitno učiniti naša društva otpornijima na ovu novu eru brzih promjena i implementirati pravedno globalno upravljanje.

Više na ovom linku.