Plenković: Od teme klimatskih promjena nitko ne može pobjeći

Hrvatska stoji relativno dobro po pitanju korištenja obnovljivih izvora energije, a od teme klimatskih promjena nitko ''ne može i neće'' pobjeći, rekao je u petak premijer Andrej Plenković na skupu COP28 u Dubaiju. Klimatske promjene najveći su izazov od svih kriza s kojima se suočavamo, objavio je u petak premijer Andrej Plenković na početku klimatske konferencije COP28 koja se održava u Dubaiju.

Premijer je rekao kako osim Opće skupštine Ujedinjenih naroda ne postoji niti jedan drugi globalni događaj na kojem se skupljaju svjetski lideri, što znači da „postoji politička volja i privrženost da se svi zajedno angažirano bavimo temama klimatskih promjena kao temom od koje nitko neće i ne može pobjeći, pa i da želi”. 

Plenković je u petak sudjelovao na panelu o adaptaciji na klimatske promjene i zelenu tranziciju na kojem je izdvojio hrvatski turistički sektor. 

Hrvatska je 18. svjetska destinacija u pogledu dolazaka – 20 milijuna posjetitelja godišnje, istovremeno je 12. na svijetu po ispunjenju globalnih ciljeva održivosti Ujedinjenih naroda, a novim zakonom o turizmu, s investicijama i odgovornošću lokalne zajednice, želi omogućiti rast gospodarstva paralelan s očuvanjem okoliša i sprječavanja klimatskih promjena, rekao je premijer. 

Ključ ovogodišnjeg skupa u Dubaiju, 28. COP-a po redu, ubrzanje je tranzicije s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije te stvaranje situacije u kojoj svaka investicija u takve zelene tehnologije osigurava daljnji gospodarski rast, paralelno smanjujući globalne emisije štetnih plinova koje stvaraju jednu „od najvećih kriza s kojim je čovječanstvo suočeno”, nastavio je premijer. 

Kazao je kako Hrvatska po pitanju korištenja obnovljivih izvora energije „stoji relativno dobro”, no „mora učiniti još napora”. Peta je u Europskoj uniji po zelenoj proizvodnji struje, a osma po ukupnoj potrošnji iz obnovljivih izvora. 

Plenković će svoj govor na COP-u održati u subotu, a pošto je riječ o jednom od najvećih političkih okupljanja na svijetu, očekuje se i da će održati niz bilateralnih sastanaka. 

Na skupu u Emiratima po prvi puta će se govoriti o dosadašnjem napretku svijeta u postizanju zacrtanih ciljeva iz Pariza iz 2015. godine. U francuskoj prijestolnici odlučeno je ograničiti globalno zagrijavanje na ispod dva Celzijeva stupnja.

Klimatske promjene najveći su izazov od svih kriza s kojima se suočavamo, objavio je u petak premijer Andrej Plenković na početku klimatske konferencije COP28 koja se održava u Dubaiju.

“Od svih kriza s kojima se suočavamo, klimatske promjene najveći su izazov za čovječanstvo”, napisao je premijer na platformi X, na kraju godine koju su znanstvenici proglasili najtoplijom od početka mjerenja te u kojoj je svijet pogodio niz prirodnih katastrofa. 

“Snažnija međunarodna suradnja nema alternativu. Na UN-ovoj konferenciji o klimi u Dubaiju Hrvatska se zalaže za ubrzanje zelene tranzicije i smanjenje emisija ugljikovog dioksida”, dodao je Plenković s kojim je u Emirate stigao i ministar gospodarstva Davor Filipović

Očekuje se da će premijer na konferenciji, smatranoj i najvećim političkim skupom na svijetu, održati niz bilateralnih sastanaka. U petak će sudjelovati na događaju na visokoj razini o pitanju klimatske adaptacije, a svoje obraćanje održat će dan kasnije. 

Skup Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama, 28. po redu, održava se na prostoru Svjetske izložbe (EXPO) koji se prostire na tridesetak nogometnih igrališta. 

U Dubai, grad izgrađen na prihodima od nafte, stiglo je više od 80 tisuća delegata, političara, predstavnika poslovnog svijeta, novinara, stručnjaka, ekonomista i ekologa. 

U UAE-u će se po prvi puta govoriti o dosadašnjem napretku svijeta u postizanju zacrtanih ciljeva iz Pariza iz 2015. godine. U francuskoj prijestolnici odlučeno je ograničiti globalno zagrijavanje na ispod dva Celzijeva stupnja.

Tehničko izvješće objavljeno u rujnu zaključilo je da je svijet daleko od zacrtanog te da je mnogo ”više potrebno na svim frontama”. 

Kao i uvijek, u središtu rasprava bit će novac. Bogate zemlje obvezale su se na financijsku pomoć državama u razvoju kako bi im pomogle u nošenju s posljedicama klimatskih promjena te u tranziciji, no to obećanje zasad nije ispunjeno niti je dogovoreno tko bi trebao plaćati i koliko. 

Zemlje su podijeljene oko toga treba li staviti prioritet na napuštanje nafte i plina ili jačanja tehnologija za ‘hvatanje’ ugljikovog dioksida iz atmosfere. Međunarodna agencija za energetiku je uoči konferencije upozorila da je ta tehnologija daleko od plauzibilne te da je iluzija kako ona može spasiti klimu.