Ponovo zabilježena izuzetno visoka morska razina u Bakru

ZAGREB, 6. studenoga 2023. (Hina) - Na mareografskoj postaji u Bakru zabilježen je u nedjelju vodostaj koji za 121,7 cm premašuje srednju morsku razinu, što je treća najviša vrijednost registrirana na toj postaji od njezina osnutka 1929., izvijestio je Geofizički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Slični, izuzetno visoki vodostaji i posljedična poplavljivanja obalnog područja zabilježeni su i prije devet dana, prije pet dana te prije dva dana, pa je to već četvrti izuzetan vodostaj u nizu.

Ovako se visoka morska razina može ponajprije dovesti u vezu s olujnim usporom odnosno uzdignućem morske razine povezanim s djelovanjem niskog tlaka zraka i olujnog južnog vjetra, s plimnim oscilacijama  te s porastom morske razine povezanim s klimatskim promjenama.

Na važnost klimatskih promjena ukazuje i činjenica da su tri rekordna vodostaja registrirana u Bakru tijekom zadnjih jedanaest godina, pa je osim u nedjelju dvije najviše vrijednosti zabilježene 2018. godine (127 cm) te 2012. godine (122 cm).