Populacije riba u lastovskom podmorju pod pritiskom su klimatskih promjena

LASTOVO, 1. listopada 2023. (Hina) - Populacije riba u lastovskom podmorju pod pritiskom su prelova i klimatskih promjena, pokazuju preliminarni rezultati istraživanja koje je ovog tjedna provela svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF.

"Istraživači WWF-a ukazuju da je brojnost vrsta i veličine jedinki riba smanjena u odnosu na neka druga zaštićena područja u Sredozemnom moru gdje su ovog ljeta izvršena istraživanja. Brojnost vrsta i veličine jedinki riba smanjene su u odnosu na neka druga zaštićena područja u Sredozemnom moru, a još jednim uzročnikom lošijeg stanja ribljeg fonda ističe se prelov", stoji u priopćenju. 

WWF-ov istraživački tim, koji 26-metarskom jedrilicom Blue Panda cijelog ljeta istražuje podmorje Sredozemlja, prve rezultate istraživanja predstavio je upravi i stručnoj službi Parka prirode Lastovsko otočje.

"Oni dokazuju da područja s efektom rezervata imaju puno veću otpornost", rekao je voditelj morskog tima u WWF Adriji Patrik Krstinić te dodao da to znači da se smanjenjem ljudskog pritiska na vrste i staništa u moru lakše branimo i od posljedica klimatskih promjena.

''Populacije riba relativno se brzo oporavljaju ukoliko se ribolovni pritisak smanji, a najbolje rezultate pokazale su regulirane zone bez ribolova, poput naše Jabučke kotline'', dodao je.

Kao što je zaključeno u četvrtak na WWF-ovom okruglom stolu o zaštiti 30 posto Jadranskog mora i ovo istraživanje dokazuje da bez kvalitetnog nadzora mjera upravljanja ribolovom nije moguće postići oporavak bioraznolikosti u zaštićenim područjima. 

''U onim područjima u kojima postoji kvalitetni nadzor, oporavak ribljeg fonda vidljiv je već unutar nekoliko godina. Migracija riba iz zaštićenih u okolna područja pozitivno utječe i na bioraznolikost mora i na cjelokupno ribarstvo'', istaknuo je Krstinić.  

WWF-ovo istraživanje temelji se na takpzvanoj metodi vizualnog cenzusa, kojom ronioci promatraju stanje morskog okoliša prema znanstveno utvrđenim metodama.

Na Lastovu su uočene i invazivne vrste riba poput papigače, koja je bila rasprostranjena samo u istočnom dijelu Sredozemnog mora, a sada je u PP Lastovsko otočje jedna od dominantnih vrsta. Istodobno, znanstvenici su izrazili zabrinutost i zbog izostanka prisutnosti nekih riba poput kavale koja je prisutna na sličnim staništima u Sredozemnom moru.  

WWF je već proveo istraživanje ribljih populacija na Lastovu 2018. a novo će istraživanje ukazati postoji li značajna promjena.

Finalni rezultati ovog istraživanja bit će dostupni početkom iduće godine, stoji u prioćenju.