Postoji ‘opći konsenzus’ da Azerbajdžan bude domaćin COP29

Postoji opći konsenzus da bi Azerbajdžan trebao biti domaćin COP29 UN-ovog summita o klimi iduće godine, rekao je u subotu azerbajdžanski ministar ekologije Muktar Babajev.

“Drago mi je objaviti da postoji opći konsenzus o kandidaturi Azerbajdžana za domaćina COP29”, rekao je na summitu COP28 u Dubaiju.

Zemlje iz istočnoeuropske regije, koje bi trebale biti domaćini summita iduće godine, nisu se dogovorile oko domaćinstva sljedećeg globalnog okupljanja o klimatskim promjenama.

Grupa u subotu nije službeno potvrdila da su njezine zemlje članice podržale kandidaturu Bakua, ali je Babajev sugerirao da se slažu. “Vrlo smo zahvalni svim zemljama, posebno istočnoeuropskoj skupini i domaćinu [COP28 summita] Ujedinjenim Arapskim Emiratima na njihovoj potpori”, rekao je.

Razgovori o mjestu održavanja COP29 prekinuti su nakon što je Rusija rekla da će staviti veto na kandidaturu bilo koje zemlje Europske unije za domaćinstvo.

EU je sankcionirala Moskvu zbog njezine invazije na Ukrajinu. Azerbajdžan nije član EU-a.

Ako bude odobrena od strane regionalne skupine, kandidatura Bakua još uvijek treba službeno zeleno svjetlo od gotovo 200 zemalja prisutnih na razgovorima COP28.