Prirodne katastrofe izazvale 95 milijardi dolara gubitaka u 2023. godini

Potresi u Turskoj i Siriji, oluje u SAD-u i druge prirodne katastrofe izazvali su 95 milijardi dolara gubitaka u 2023. godini, procijenio je u utorak njemački reosiguravatelj Munich Re.

Požar

Iznos gubitaka od prirodnih katastrofa pokrivenih osiguranjem manji je za 24 posto nego u 2022., ali je znatno viši od 10-godišnjeg prosjeka koji iznosi 90 milijardi dolara. Znatno je nadmašio i 30-godišnji prosjek koji iznosi 57 milijardi dolara, napominje Munich Re.

Švicarski Swiss Re procijenio je lanjski gubitak pokriven osiguranjem na 100 milijardi dolara.

Najrazorniji su po Munich Reu u 2023. bili potresi u Turskoj i Siriji, koji su odnijeli 58 tisuća ljudskih života i prouzročili štetu od 50 milijardi dolara ukupnih gubitaka. Šteta pokrivena osiguranjem iznosila je 5,5 milijardi dolara.

Prošlu godinu ipak nisu obilježile pojedinačne velike katastrofe već brojne jake oluje u SAD-u i Europi kojih je zbog klimatskih promjena sve više, naglašavaju u  njemačkoj kompaniji.

“Pozadinski šum sve je glasniji. Gubici koje smo do sada smatrali sekundarnim i manje važnim ‘sporednim rizicima’ postali su glavni izvor gubitaka”, rekao je za Reuters glavni znanstvenik za klimu Munich Rea Ernst Rauch.

Ukupni gubici od prirodnih katastrofa, uključujući one koji nisu pokriveni osiguranjem, iznosili su lani 250 milijardi dolara, što je blizu razine iz 2022. i prosjeka u prethodnih pet godina, ali iznad 10-godišnjeg i 30-godišnjeg prosjeka.

Značajan iznos gubitaka ponovo je zabilježen u SAD-u, unatoč relativno blagoj sezoni uragana.

Znanstvenici su upozorili da će zbog zagrijavanja Zemljine atmosfere šteta u idućim desetljećima biti još veća. Osiguravatelji su zato počeli podizati cijene polica, a na nekim područjima više ne pokrivaju moguću štetu.