Problemi sporta zbog klimatskih promjena

Klimatske promjene utječu na sport i još će više. Kako će se one odraziti na održavanja ljetnih i zimskih Olimpijskih igara? Već sada je problem s Parizom i najavom ekstremnih temperatura koje će mjesec dana pržiti grad i tisuće olimpijaca, ali i gledatelja…

Što je sa zimskim Olimpijadama, budući da se i svjetska skijaška natjecanja već muče s čestim nedostatkom snijega, primjerice, brojna su bila i otkazana, ili su se morala održavati na umjetnom snijegu, što smanjuje kvalitetu toga popularnog sporta.

Kako će se, primjerice, na visokim temperaturama, budući da se Zemlja zagrijava godišnje prosječno za 1,5 stupanj, održavati teške discipline, poput maratona, ili atletskih natjecanja te dugotrajnih teniskih mečeva?

Hoće li Međunarodni olimpijski odbor morati pomicati termine za održavanje natjecanja, upravo iz navedenih razloga?

Zaštita okoliša i smanjenje ugljičnog otiska

Što učiniti s visokim postocima odbačenih sportskih rekvizita, materijala, opreme, ali i osvježavajućih pića i vode, pakiranih u milijardama plastičnih bočica, a plastika je najveći zagađivač na planetu?

Ovo su samo neki od brojnih problema s kojima se suočava sport, posebice vrhunski, posljednjih godina, u svjetlu sve ekstremnijih klimatskih promjena…

Tekst je nastao u suradnji s HOO