Pula: Nagrada Adriatic Adaptation Award za prilagodbu klimatskim promjenama

PULA, 15. lipnja 2023. (Hina) - Grad Pula dobitnik je prestižne nagrade Adriatic Adaptation Award-A3 inicijative za prilagodbu klimatskim promjenama.

Nagrada Adriatic Adaptation Award-A3, koja se promovira u okviru EU Interreg projekta CREATE- Climate Responses for the AdriaTic REGion, dodjeljuje se najboljim rješenjima za prilagodbu klimatskim promjenama koja su razvijena i provedena na području Jadrana.

Grad Pula je na natječaj prijavio koncept odvodnje oborinskih i površinskih voda uvođenjem NBS (prirodna rješenja, eng. Nature Based Solutions) sustava odvodnje.

Koncept odvodnje analiziranog područja Pule, u skladu sa suvremenim svjetskim trendovima, radikalno je promijenio postojeći pristup – oborinske vode nastoje se zadržati i u što većim količinama, pročišćavati na mjestu na kojem nastaju u slivu.

Povrh svega, težilo se minimiziranju količine oborinskih voda zadržavajući ih na zelenim površinama (slobodna razina vode na zelenim površinama i/ili podzemno zadržavanje), te nakon pročišćavanja dalje infiltrirajući u teren. To je postignuto primjenom NBS sustava odvodnje oborinskih voda.

Nagrađena inicijativa Grada Pule bit će prezentirana u projektnoj publikaciji Adaptation Handbook, a predstavljena je i na finalnoj konferenciji projekta CREATE koja se održala u Veneciji 14. lipnja 2023. godine. Na finalnoj konferenciji sudjelovale su predstavnice Grada Pule, pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu Anja Ademi i voditeljica Odsjeka za razvojne i europske politike Antonija Babić. Pročelnica Ademi tom je prigodom prezentirala rješenja koja je Grad Pula implementirao te za njihovu primjenu i rješenja dobio ovo priznanje.

Glavni ciljevi A3 nagrade: 

1. Identificirati inicijative za prilagodbu klimatskim promjenama koji su uspješno provedene, ili su u tijeku implementacije; 

2. Prepoznati inicijative koje će inspirirati aktere iz drugih obalnih područja jadranske regije za pokretanje vlastitih procesa prilagodbe klimatskim promjenama.

Jedan od ciljeva natječaja A3 je i pronaći i prezentirati praktične primjere koji mogu potaknuti slične akcije. Među provedenim inicijativama, posebno su zanimljive one vezane za prirodu i ekosustave s obzirom na njihove višestruke koristi.

Svrha natječaja je odabrati inspirativne primjere inicijativa za prilagodbu klimatskim promjenama u jadranskom području i promovirati dostupne alate i rješenja vezana za klimatske promjene. Razmjena dobrih praksi potaknut će kreiranje novih prilika za partnerstvo i ubrzati ekološku tranziciju, objavio je Grad Pula na službenim stranicama.