Španjolska bolnica za životinje liječi ptice stradale od toplinskog vala

TRES CANTOS, Španjolska, 16. srpnja 2023. (Hina/Reuters) - Centar za oporavak divljih životinja u središnjoj Španjolskoj ne štedi truda kako bi oporavio brojne ptičje potomke pogođene velikim ljetnim vrućinama kako bi ih se moglo ponovno pustiti u divljinu.

Toplinski valovi postali su češći u Španjolskoj posljednjih godina, što je dio globalnog obrasca porasta temperatura koji znanstvenici pripisuju ljudskoj aktivnosti.

Mlade čiope, mrke crvenrepke, vjetruše i orlovi uobičajeni su pacijenti madridskog regionalnog Centra za oporavak divljih životinja (CRAS) tijekom ljeta, jer su posebno osjetljivi na visoke temperature koje mogu doseći 40 Celzija.

"Čiope su 'zvijezde' ljeta jer one dolaze najviše", rekla je za Reuters direktorica CRAS-a Silvia Villaverde dodajući da su premašili brojku od 1400 čiopa ove godine.

Njihovi su pilići problematični jer im je potrebno stalno individualno hranjenje ishranom koja se sastoji isključivo od insekata, što predstavlja veliko opterećenje u smislu vremena i resursa za centar, rekla je.

Često ih donesu planinari koji ih pronađu kako leže na tlu nakon što su ispali iz gnijezda ili su ih izgurali njihovi braća i sestre zbog strašne vrućine.

CRAS također prima mnoge vjetruše koje su tek počele letjeti, ali još uvijek nisu u stanju same osigurati hranu ili su se srušile na mjesta nedostupna njihovim roditeljima, rekao je šumarski inženjer Alejandro Martinez.

''Nakon dan-dva bez hrane, uz ove visoke temperature, vrlo lako dehidriraju'', dodao je.

Kako bi ponovno vratio ptice natrag u divljinu, CRAS koristi tehniku "udomljavanja" u kojoj se pilići stavljaju u druga gnijezda i usvajaju ih novi roditelji koji ih uče kako letjeti ili loviti.