Švicarski ledenjaci u dvije godine izgubili čak deset posto volumena!

ŽENEVA, 28. rujna 2023. (Hina/dpa) - Švicarski ledenjaci pokazali su ekstremne gubitke volumena od oko deset posto u zadnje dvije godine, objavilo je švicarsko povjerenstvo za promatranje kriosfere (SCC) u četvrtak u Ženevi.

"Jedna ekstremna godina slijedi drugu. Ledenjaci u Švicarskoj izgubili su šest posto svojeg volumena u 2022. godini. Međutim, 2023. je zabilježeno četiri posto uništenja, što predstavlja drugi najveći pad od početka mjerenja", objavio je SCC.

"Švicarski ledenjaci tope se velikom brzinom. Ubrzanje je dramatično – u samo dvije godine izgubili su leda kao između 1960. i 1990.", dodaje se.

Gubitak je pripisan činjenici što je tijekom zime 2022.-23. bilo malo snježnih oborina, a ljetne temperature bile su visoke.

Ledenjački jezici su se urušili, a manji ledenjaci potpuno su nestali. Čak i u južnom Valaisu i dolini Engadin, gdje su ledenjaci na visinama iznad 3200 metara sačuvali svoju ravnotežu, zabilježeno je topljenje od nekoliko metara.

Prosječni gubitak debljine leda u tim područjima bio je do tri metra. Situacija u Bernskom gorju i dijelovima Valaisa manje je ozbiljna, s gubicima od više od dva metra, ali oni su sami po sebi "iznimno visoki", objašnjava SCC.

Podaci su preuzeti sa švicarske mreže za praćenje ledenjaka (GLAMOS), koju vode sveučilišta u zemlji.