Tajfun Doksuri protutnjao Pekingom uz ogromne padaline, tisuće evakuiranih

PEKING, 31. srpnja 2023. (Hina/Reuters) - Peking je zabilježio najveće padaline ove godine nakon što su ostaci tajfuna Doksuru u ponedjeljak protutnjali kineskom prijestolnicom, primoravši na evakuaciju 31.000 ljudi, izvijestila je državna televizija CCTV.

Obilna kiša i dalje pada u Pekingu, ali i Hebeiu, Tianjinu i Shanxiju, nakon što se Doksuri raspršio iznad sjeverne Kine, objavio je Državni meteorološki zavod (CMA).

Doksuri je jedna od najsnažnijih oluja koja je pogodila Kinu unazad nekoliko godina, prouzročivši poplave tijekom vikenda u južnoj pokrajini Fujian, iz koje je evakurano voše stotina tisuća ljudi.

Vjetrovi oko središta oluje dosezali su do 187 km na sat čime je Doksuri ponovno došao na najvišu razinu kineske kategorizacije tropskih oluja.

Peking je tijekom noći izmjerio prosječnu kolilčinu oborina od 140,7 mm, s maksimalnom rekordnom količinom oborina u Fangshanu od 500,5 mm.

Za sada nema dojava o ozbiljnijoj materijalnoj šteti ili žrtvama.

Zbog olujne kiše u Pekingu je zatvoreno više od 40.000 gradilišta, 20.000 zgrada mora proći inspekciju zbog mogućih oštećenja, a gradske znamenitosti su zatvorene za posjetitelje.

I dok prognoze govore o slabljenju Doksurija, približava se drugi tajfun Khanun koji bi gusto naseljeno obalno područje Kine mogao pogoditi ovaj tjedan.

Vlasti strahuju da bi Khanun mogao dodatno nanijeti štetu usjevima, posebice kukuruzu.