U dijelovima Španjolske temperature i plus 45 stupnjeva

MADRID, 19. srpnja 2023. (Hina/dpa) - Grad Figueres na sjeveroistoku Španjolske izvijestio je o rekordnoj temperaturi od 45,4 stupnja Celzija, objavila je u srijedu španjolska državna meteorološka služba Aemet, dok posljednjih dana vreli toplinski val pogađa južnu Europu.

To je ujedno i najviša temperatura ikad zabilježena u Kataloniji, objavila je služba.

U srijedu je devet od 17 španjolskih autonomnih zajednica još uvijek bilo na narančastom, ili žutom stupnju upozorenja, dok danima traje toplinski val koji bi, prema prognostičarima, trebao prestati najkasnije do četvrtka.

Španjolska se suočava sa sve intenzivnijim toplinskim valovima za koje znanstvenici kažu da su posljedica klimatskih promjena koje je uzrokovao čovjek.

"Jedno je jasno: klimatske promjene povećavaju ekstremne vremenske prilike", rekao je glasnogovornik Aemeta Ruben del Campo.

Osam gradova i sela na španjolskom otoku Mallorci također je izvijestilo o rekordnim temperaturama, naveo je Aemet.

Temperature su u utorak bile su najviše od početka bilježenja, rekao je Aemet, ističući da je najtoplije mjesto na otoku bila Sa Pobla, oko 40 km sjeveroistočno od glavnog grada otoka Palme, s 43,9 stupnjeva Celzija.

Meteorološka služba Balears Meteo izmjerila je još višu temperaturu: zabilježila je 44,9 stupnjeva u gradu Llubí, najvišu temperaturu koju je ikada izmjerila na otoku. Očitanja su bila privremena, napomenula je služba.

Vlasti Mallorce u utorak su proglasile crvenu uzbunu na sjeveru i istoku otoka. Temperature su bile nešto niže na zapadu i jugu, u Palmi i S'Arenalu, mjestima popularnim među inozemnim turistima.

U zračnoj luci Palma zabilježena je temperatura od 36,5 stupnjeva, navodi Aemet.