U južnoj Aziji 460 milijuna djece u opasnosti od ekstremnih vrućina!

TEHERAN, 7. kolovoza 2023. (Hina/dpa) - Po podacima UNICEF-a u Južnoj Aziji je svake godine u opasnosti od ekstremnih vrućina oko 460 milijuna, ili 75 posto djece. 

Djeca koja žive u ovoj regiji ekstremnim su vrućinama pogođena više od djece u bilo kojem drugom dijelu svijeta, stoji u izvješću objavljenom u ponedjeljak.

"To znači da je 75 posto djece u Južnoj Aziji već izloženo ekstremno visokim temperaturama u usporedbi s njih 32 posto koliko im ih je izloženo na globalnoj razini", stoji u priopćenju.

Riječ je o područjima u kojima se temperature više od 83 dana godišnje u prosjeku penju iznad 35 Celzijevih stupnjeva.

"S obzirom na to da svijet ključa, podaci jasno pokazuju da su životi i dobrobit milijuna djece širom južne Azije sve ugroženiji zbog učestalijih toplinskih valova i visokih temperatura", rekao je Sanjay Wijesekera, regionalni direktor UNICEF-a za južnu Aziju.

"Posebno smo zabrinuti za novorođenčad, za sasvim malu djecu, za pothranjenu djecu i za trudnice jer su najosjetljiviji na toplinske udare i ostale ozbiljne posljedice".

Djeca su puno izloženija opasnosti od ekstremnih vremenskih uvjeta, jer se njihov organizam nije u stanju nositi s ekstremnim vrućinama, kao što je to slučaj s odraslima.

UNICEF kao posljedice navodi ubrzan rad srca, glavobolje, otkazivanje organa i nesvjesticu.

U južnoj pakistanskoj pokrajini Sindh, koju su prije godinu dana pogodile katastrofalne poplave u opasnosti od ekstremnih vrućina je u lipnju 2023. bilo više od 800.000 djece.

UNICEF-ovi predstavnici savjetuju da se u takvim ekstremnim okolnostima "maloj djeci stavljaju oblozi s ledom, da ih se hladi lepezama, ili vodenom maglom kako bi im se snizila tjelesna temperatura, a uranjanje u hladnu vodu može pomoći starijoj djeci".