U znakovni jezik uvedeno 200 novih termina za klimatske promjene

ZAGREB, 11. kolovoza 2023. (Hina) - Gluhi znanstvenici i stručnjaci za znakovni jezik nadopunili su britanski znakovni jezik s terminima koji se odnose na klimatske promjene kao što su staklenički plinovi i ugljični otisak, prenosi u petak BBC.

Za to nisu postojali službeni znakovi pa su djeca, nastavnici i znanstvenici često morali znakovima sricati duge, složene znanstvene termine.

U znakovni je jezik uneseno 200 novih termina.

"Pokušavamo stvoriti savršene znakove koji vizualiziraju znanstvene koncepte", rekla je dr. Audrey Cameron.

Cameron, koja je gluha, predvodi projekt znakovnog jezika pri Sveučilištu u Edinburghu, koji je nedavno dodano 200 novih termina koji se odnose na ekologiju u rječnik britanskog znakovnog jezika.

Opisala je kako je u svojoj znanstvenoj karijeri zbog manjka riječi bila isključena s važnih sastanaka i razgovora.

"Bavila sam se istraživanjima 11 godina i išla na mnogobrojne sastanke, ali nikada nisam bila zaista uključena jer nisam mogla razumjeti što ljudi govore", rekla je za BBC News. "Željela sam razgovarati s ljudima o kemiji, ali jednostavno nisam mogla".

U radionici kreiranja znakova u Škotskom senzornom centru sudjelovao je i učitelj biologije iz Glasgowa Liam McMulkin. "Ljepota znakovnog jezika – osobito za znanost – jest u tome što je to vizualni jezik", objasnio je.

"Neki koncepti su apstraktni, ali znakovni jezik zaista može pomoći djeci da ih razumiju".

McMulkin je kao primjer demonstrirao znak za fotosintezu prikazavši jednim ravnim dlanom list, a prstima druge ruke Sunčeve zrake. "Kada učinim ovo (približim Sunce listu), možete vidjeti da list apsorbira energiju", objasnio je.

Projekt znanstvenog rječnika, koji jednim dijelom financira Kraljevsko društvo, pokrenut je 2007. i u britanski znanstveni jezik do sada je dodano oko 7000 novih znakova.