Vremenske nepogode prouzročile šest milijardi eura štete u talijanskoj poljoprivredi

Vremenske nepogode poput tuče, tornada, obilnih padalina i toplinskih valova prouzročile su više od šest milijardi eura štete talijanskoj poljoprivredi u 2023. godini, priopćilo je u četvrtak udruženje Coldiretti.

Australija

Iznos uključuje štetu i na usjevima i na infrastrukturi, dodaju iz udruge.

Godinu su obilježile nagle i ekstremne promjene u vrlo kratkim vremenskim razdobljima, ističu. Krenulo je s teškom sušom koja je ugrozila ratarske kulture, a nastavilo se obilnim oborinama koje su se izmjenjivale s ekstremnom vrućinom.

Jesen je bila blaga, ali sa snažnim prolomima oblaka koji su prouzročili tešku štetu u gradovima i na ruralnim područjima, podsjećaju. Početak zime obilježile su pak visoke temperature, koje su u prirodi izazvale kaos, objašnjavaju.

Poljoprivredi su posebno veliku štetu prouzročili ekstremni vremenski događaji, poput tuče, tornada, obilnih padalina i toplinskih valova, upozoravaju, procijenivši da bi proizvodnja maslinovog ulja mogla biti znatno ispod četverogodišnjeg prosjeka.

“Italija je u proteklih pola stoljeća urbanizacijom i obustavom proizvodnje izgubila gotovo 30 posto obradivog poljoprivrednog zemljišta i iskoristiva površina svedena je na samo 12,8 milijuna hektara”, rekao je predsjednik Coldirettija Ettore Prandini.

To utječe na hidrogeološku stabilnost tla i rezultira deficitom u proizvodnji, objašnjava.