Zbog klimatskih promjena 30 novih vrsta insekata u Engleskoj!

Na gradskoj farmi od 37 hektara u engleskome gradu Bathu volonteri su u posljednjih osam godina popisali 1250 novih vrsta insekata, a stručnjaci su iznenađeni i zabrinuti jer su za vrijeme ljeta otkrili još tridesetak novih koje su onamo doselile zbog ekstremnih temperatura prouzročenih klimatskim promjenama.

Insekt

Gradska farma najnovija je organizacija za očuvanje okoliša koja je ukazala na prisutnost dosad neviđenih kukaca u tome dijelu zemlje prije klimatske krize.

Volonteri i stručnjaci zabrinuti su zbog pojave novih 30 vrsta kukaca u Bathu za vrijeme ljeta jer su oni ranije u tom području bili prisutni isključivo zimi, piše Guardian. 

Ekolog i aktivist Mike Williams, koji vodi evidenciju o novim životinjama rekao je da su kukci i paučnjaci važan pokazatelj vrsta koje ekolozima pomažu da bolje shvate učinak klimatskih promjena na prirodni svijet.

“Pauci su klasičan primjer za to jer zbog svoga kratkog životnog vijeka i mobilnosti reagiraju na vremenske promjene”.

Na farmi je prije tri godine prvi put uočen osoliki pauk, sve češći na tom području.

“U ranim devedesetima osolikog pauka mogli smo pronaći samo na južnim obalama, u Dorsetu. Tada je Bath za njih bio previše sjeverno jer im je ondje bilo prehladno. Nisam mogao ni pomisliti da ćemo ih jednog dana vidjeti upravo u ovoj regiji, a njihova prisutnost ovdje dokaz je klimatskih promjena”, kazao je Williams.

Ranije je radio kao profesionalni savjetnik za ekologiju u organizacijama poput Natural Englanda i National Trusta, a danas živi uz gradsku farmu i ondje proučava lokalne promjene, a ne one na nacionalnoj razini.

“Sve viđeno fascinira me i rastužuje. Naša istraživanja o divljoj fauni ukazuju na to da klimatske promjene nisu nešto što će se dogoditi u dalekoj budućnosti. Na livadama Batha cvrčke možete čuti tek u zadnjih dvadesetak godina. Njihovo glasanje jasan je pokazatelj klimatskih promjena ako ih i mi možemo jasno čuti”, rekao je.