Adris grupa i ENCRO zajednički ulažu u obnovljive izvore energije

ZAGREB, 19. listopada 2023. (Hina) - Adris grupa i grupacija ENCRO potpisale su ugovor o zajedničkom ulaganju u obnovljive izvore energije, izvijestili su u četvrtak iz Adris grupe.

Kako je naznačeno u ugovoru, svaka tvrtka raspolagat će s 50 posto udjela u četiri projektna društva koja razvijaju šest projekata proizvodnje električne energije, jednu vjetroelektranu i pet sunčanih elektrana, ukupne priključne snage od 122,3 MW, odnosno 141,8 MW instalirane snage.

Riječ je, kako navode, o dobro uravnoteženom proizvodnom portfelju zelene energije – sunca i vjetra, usklađenim s potrebama Adrisovih tvrtki.

Prva proizvodnja iz sunčanih elektrana očekuje se krajem 2024., a iz vjetroelektrane početkom 2025. godine.

Ovim ulaganjem u obnovljive izvore energije, Adris grupa, kako se navodi u priopćenju, nastavlja sa snažnim investicijskim ciklusom vrijednim više od 500 milijuna eura.

Osim ulaganja u postojeće poslove – turizam, osiguranje i zdravu hranu – ulaganjem u energiju, Adris širi svoj proizvodni portfelj čime dugoročno zadovoljava i svoje potrebe za energijom iz obnovljivih izvora te osigurava dugoročnu stabilnost i održivost svoga poslovnog sustava.

"Uz daljnju diverzifikaciju Adrisovih ulaganja, ovim poslom osigurali smo samodostatnost i dugoročno zadovoljenje gotovo u potpunosti vlastitih potreba za energijom", istaknuo je predsjednika Uprave Adris grupe Marko Remenar navodeći kako će sami proizvoditi energiju iz održivih izvora dostatnu za opskrbu cijelog sustava.

U doba izrazitih geopolitičkih nestabilnosti te posljedično neizvjesnosti opskrbe i cijena energenata, ovime Adris grupa povećava otpornost na vanjske šokove te jača održivost poslovnog sustava u cjelini, kazao je.

"Pitanje redovite opskrbe energijom po stabilnim i predvidljivim cijenama danas nije samo pitanje profitabilnosti posla već i pitanje od strateškog značaja za Grupu. Ne manje važno, a u kontekstu globalnih kretanja vezanih uz ESG, ovim ulaganjem Adris se svrstava u red lidera zelene tranzicije u regiji", istaknuo je Remenar.