Amerikanci ”mame” europske kompanije ”zelenim” subvencijama

ZAGREB, 29. studenoga 2022. (Hina) - BERLIN, 29. studenoga 2022. (Hina/Reuters) - Švedski proizvođač baterija za električna vozila Northvolt spremao se u Njemačkoj izgraditi tvornicu litij-ionskih baterija. Plan je pod lupom nakon što je SAD proizvođačima zelene tehnologije ponudio izdašne subvencije.

Northvolt bi u SAD-u prema zakonu o smanjenju inflacije mogao za gradnju tvornice dobiti do 800 milijuna eura (836 milijuna dolara) državne potpore, objasnio je dilemu izvršni direktor Peter Carlsson.

To je otprilike četiri puta više no što nudi njemačka vlada, rekao je šef švedske tvrtke, a tu su i niže cijene energije u SAD-u.

Tvrtka bi zato mogla odgoditi plan o gradnji tvornice u Heideu na sjeveru Njemačke.

"Sada bismo prednost u širenju mogli dati SAD-u, a ne Europi", rekao je Carlsson.

I drugi poslovni čelnici razmišljaju u tom smjeru, uz niz naznaka da Njemačka zbog američkog zakona o smanjenju inflacije, teškog 430 milijardi dolara, polako gubi ulaganja u zelenu tehnologiju.

Zakon donosi porezne olakšice za ulaganja u zelenu tehnologiju i poticaje građanima koji odluče kupiti električno vozilo ili drugi ekološki proizvod proizveden u Sjevernoj Americi.

Mamac za autokompanije

Američki poticaji za domaću proizvodnju najteže pogađaju njemačke proizvođače i dobavljače automobila, kojima je SAD glavno izvozno tržište.

Istraživanje udruženja njemačkih industrijskih i trgovinskih komora (DIHK) iz listopada pokazalo je da 39 posto tvrtki želi povećati ulaganja u SAD, nasuprot njih 32 posto koji veća ulaganja planiraju u Europi.

Američko-njemačke gospodarske komore zabilježile su veća njemačka ulaganja u SAD-u, posebno u automobilskom sektoru, izjavio je za Reuters čelnik za trgovinu pri DIHK-a Volker Treier.

"Ako ništa ne poduzmemo, puno će toga završiti u SAD-u", rekao je glavni izvršni direktor Siemens Energyja Christian Bruch.

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck smatra da je problem u propisima Europske unije koji ograničavaju konkurentnost.

Problem je EU?

Moguća rješenja uključuju "brže odlučivanje (o projektima) i subvencijama… i o drugim oblicima potpore kompanijama", sugerira njemački ministar u razgovoru za Handelsblatt.

I Europa ima izdašne subvencije za ulaganja u zelenu tehnologiju, ali problem je njihova pravodobna mobilizacija i pribavljanje potrebnih dozvola lokalnih i državnih vlasti, smatra Habeck.

Njemački CMBlu Energy razvio je baterije za zelenu energiju koje ne zahtijevaju posebne minerale, i upravo je zbog tih problema odlučio izgraditi prvu tvornicu u SAD-u, rekao je izvršni direktor Peter Geigle za njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Propisi EU-a o državnoj potpori zastarjeli su i birokratski i promiču regije, a ne očuvanje i transformaciju čitavih industrijskih lokacija", naglasio je u ponedjeljak glavni operativni direktor brenda Volkswagen Thomas Schaefer.

Novi strateški instrumenti, poput projekata od zajedničkog europskog interesa, usmjereni su na "dugoročni razvoj novih tehnologija, a ne na kratkoročno intenziviranje, povećanje obujma proizvodnje i njezinu industrijalizaciju", napisao je Schaefer na LinkedInu.

"EU hitno treba nove instrumente koji će spriječiti opasnu deindustrijalizaciju", rekao je Schaefer.

"Ne smijemo gubiti vrijeme", zaključio je.