Do kraja 2023. godine u pogonu osam sunčanih elektrana

ZAGREB, 21. prosinca 2022. (Hina) - Sunčane elektrane na osam zagrebačkih objekata bit će u pogonu do kraja 2023. u sklopu projekta SOLIZAG, čiji je cilj povećati korištenje obnovljivih izvora energije u ustanovama u gradskom vlasništvu, najavila je u srijedu gradska pročelnica za gospodarstvo Tatjana Operta.

Grad Zagreb je početkom prosinca raspisao javnu nabavu za najboljeg ponuđača koji će ugraditi sunčane elektrane na osam objekata čiji je Grad vlasnik ili osnivač, vrijednu 7.047.000 kuna, rekla je pročelnica gradskog Ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje Tatjana Operta na konferenciji za novinare.

Javna nabava otvorena je do 27. prosinca. Jedan od uvjeta je da sunčane elektrane budu u pogonu do kraja 2023. Elektrane će se instalirati na krovovima bazena Utrine, Svetice i Jelkovec, Dječjem vrtiću Trnsko, Klinike za psihijatriju Sveti Ivan, Domovima za starije Trešnjevka 1 i 2 te na objektu podružnice Čistoće- SOC Jakuševac, kaže Operta.

Ukupna snaga sunčanih elektrana na spomenutim objektima iznosit će 1,43 MW.

Ugradnja elektrana planirana je u sklopu projekta SOLIZAG, čiji je cilj povećanje korištenja obnovljivih izvora energije u gradskim ustanovama, ukupno ih je 1700.

Zamjenik ravnatelja Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske Velimir Šegon očekuje da će izgradnja sunčanih elektrana smanjiti ugljični otisak za 222 tone ugljičnog dioksida godišnje.

Udio zelene energije u ukupnoj potrošnji predmetnih nekretnina iznosit će 18 posto. Realizacijom osam pilot projekata ostvarit će se povećanje korištenja obnovljivih izvora energije za 1400 MWh2, rekao je.

Projekt SOLIZAG također izravno doprinosi postizanju nacionalnih ciljeva opisanih u Strategiji energetskog razvoja do 2030. s pogledom na 2050. godinu i drugim nacionalnim strategijama koje su fokusirane na prilagodbu klimatskim promjenama.

''Projekt direktno adresira i problem ovisnosti o opskrbi te rastućih troškova električne energije u nekretninama koje su predmet infrastrukturnih aktivnosti”, pojasnio je Ivan Divić ispred Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

U projektu SOLIZAG sudjeluju donatori iz Norveške te Međunarodna zaklada Energy Farm (Energy Farm International Foundation). Među hrvatskim gradovima koji su se prijavili na projekt, Zagrebu su dodijeljena najveća sredstva.