E.ON i MAN – europska mreža za napajanje električnih kamiona

Njemačka energetska tvrtka E.ON i proizvođač kamiona i autobusa MAN objavili su u četvrtak da planiraju uspostaviti javnu mrežu za punjenje električnih kamiona širom Europe.

Dvije kompanije planiraju postaviti 400 punionica na 170 lokacija s 400 punionica, od kojih će 125 biti u Njemačkoj, a ostale u Austriji, Britaniji, Danskoj, Italiji, Poljskoj, Češkoj i Mađarskoj.

Početak uspostave mreže trebao bi krenuti već u ovoj godini, a do kraja 2025. punionice bi trebale biti postavljene na 80 lokacija, u okviru MAN-ove servisne mreže, uz mogućnost pristupa gospodarskih vozila drugih proizvođača.

“Ulažemo jako puno novca u presudni pomak u uspostavi infrastrukture za prijevoz teškim električnim vozilima”, rekao je izvršni direktor E.ON-a Leonhard Birnbaum.

“Gotovo svi glavni proizvođači fokusiraju se trenutno u razvoju na elektromobilnost, a definitivni pomak iziskuje infrastrukturu za punjenje visokih performansi koja će pokrivati široko područje i ciljat će od samog početka na Europu u cjelini”, dodao je Birnbaum.

Europi će do 2030. trebati oko 50 tisuća punionica za teška gospodarska vozila i mi ćemo, kao proizvođač električnih kamiona, sudjelovati u tom poslu, rekao je izvršni direktor MAN-a Alexander Vlaskamp.

Prije desetak dana njemačka vlada odvojeno je predstavila inicijativu koja predviđa postavljanje 350 punionica, podsjeća novinska agencija dpa.