EK preporučuje poticaje za vraćanje starih mobitela i prijenosnih računala

BRUXELLES, 6. listopada 2023. (Hina) - Europska komisija preporučila je u petak državama članicama da potiču vraćanje starih i iskorištenih mobitela, tableta, prijenosnih računala i punjača što bi pridonijelo jačanju kružnog gospodarstva.

U Europskoj uniji prikuplja se vrlo malo starih elektroničkih uređaja. Procjenjuje se da u ladicama europskih kućanstava ima oko 700 milijuna starih mobitela.

Mobiteli su puni dragocjenih materijala, koji se smatraju kritičnim sirovinama, poput rijetkih metala, kobalta, indija, tantala, galija i plemenitih metala.

''Više od 700 milijuna starih mobitela nalazi se u našim ladicama, skoro dva po glavi stanovnika. Građani ne znaju što bi s njima'', rekao je povjerenik za okoliš Virginijus Sinkevičius.

Rekao je da treba poduzeti korake kako bi bilo lakše vratiti te uređaje, dati ih popraviti i reciklirati ih.

Komisija između ostaloga preporučuje da se vraćanje tih mobitela financijski potiče, da se omogući vraćanje poštom tako da se stave na raspolaganje omotnice s unaprijed plaćenom poštarinom, da se poveća vidljivost mjesta za prikpljanje starih elektroničkih uređaja i da se građanima objasni kako da sigurno obrišu svoje podatke s tih uređaja.

EU kroz svoj Zeleni plan traži da se odustane od pristupa ''uzmi-proizvedi-baci'', da se prijeđe na ugljično neutralno, okolišno održivo, netoksično i potpuno kružno gospodarstvo do 2050.