Električna vozila u Norveškoj premašila 80 posto udjela u prodaji

Udio električnih vozila u prodaji u Norveškoj premašio je u 2023. godini 80 posto, a američki Tesla zadržao je poziciju najpopularnijeg proizvođača, pokazali su u utorak podaci udruge OFV

Električni automobili

Udio novih električnih vozila u norveškom tržištu orveškoj porastao u 2023. na 82,4 posto, sa 79,3 posto u 2022., objavila je interesna udruga Norveška federacija za ceste (OFV).

Norveška želi biti prva zemlja u svijetu koja će zabraniti prodaju automobila na benzin i dizel, od 2025. godine, pa je kupce oslobodila obaveze plaćanja brojnih nameta.

Automobili s pogonom na baterije činili su lani oko 80 posto prodaje, a Teslin udio u ukupnom tržištu poskočio je na 20,0 posto, s 12,2 posto u 2022. godini, prema podacima o registraciji vozila objavljenim u utorak.

Na drugom je mjestu Toyota s 12,4 posto udjela i povećanjem prodaje za 8,0 posto, a na trećem Volkswagen s 10,8-postotnim udjelom i padom prodaje za 11,6 posto.

Najpopularniji je model i lani bio Teslin Model Y, ispred Volkswagenovog ID.4 i Škode Enyaq.

Podaci pokazuju da američkoj kompaniji u Norveškoj nije naškodio sukob sa švedskim sindikatom IF Metall čiji članovi od 27. listopada odbijaju servisirati njezina vozila budući da ne prihvaća kolektivno pregovaranje.

U znak solidarnosti štrajku mehaničara pridružili su se i članovi drugih sindikata, uključujući lučke radnike, električare, čistače i poštanske službenike koji su kompaniji prestali isporučivati ​​tablice za nove automobile.

Nema naznaka da sukob šteti prodaji Tesle u Norveškoj, rekla je čelnica norveške udruge za električna vozila Christina Bu. “Ne vidimo nikakve signale koji bi navodili na takav zaključak”, rekla je Bu Reutersu.