Električni automobili mnogima preskupi

ZAGREB, 21. listopada 2022. (Hina/Reuters) - Određivanje fiksnog datuma za zabranu prodaje automobila s pogonom na benzin moglo bi s tržišta ukloniti "jeftine automobile", a mnogi si ne mogu priuštiti one električne, upozorio je predsjednik uprave njemačkog BMW-a.

Govoreći prije najave ulaganja 1,7 milijardi dolara u proizvodnju električnih vozila u SAD-u, Oliver Zipse naglasio je u srijedu u intervjuu da BMW nije odredio datum za završetak proizvodnje benzinaca i upozorio da ne bi trebalo zabranjivati njihovu prodaju.

"Ne želimo da automobili budu izbačeni iz osnovnog segmenta (potrošača), to je posebno opasno na političkoj razini", rekao je Zipse. "Bude li automobil odjednom dostupan samo bogatima, to će stvoriti opasnu situaciju", pojasnio je.

"Da sam političar, bio bih strašno oprezan… jer bih propisima zapravo uklanjao automobile" (s tržišta), poručio je šef njemačkog proizvođača luksuznih automobila. Naglasio je istodobno da je BMW spreman, tamo gdje propisi nalažu samo modele s nultom emisijom. "Imat ćemo dovoljno automobila", poručio je.

BMW podupire ambiciozne propise, rekao je Zipse, ali ako odredite fiksni datum obustave prodaje automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem, moglo bi se dogoditi da ljudi nastave "voziti svoje stare automobile – a to nam nije cilj".

Ništa trenutno u svijetu ne upućuje na zaključak da će motor s unutarnjim izgaranjem u idućih 15 godina pregaziti vrijeme, naglasio je. Američki General Motors objavio je da od 2035. više neće prodavati benzince. Kalifornija je u kolovozu usvojila propise prema kojima se od te godine smiju prodavati samo nova električna vozila ili plug-in hibridi. Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da bi od 2030. električna vozila i plug-in hibridi trebali činiti polovinu novih vozila u prodaji, ali nije odredio datum za početak njihovog postupnog povlačenja iz auto-salona.

BMW očekuje da će vozila s nultom emisijom štetnih plinova do 2030. činiti najmanje polovinu njegove prodaje. U ovoj godini prodaja električnih vozila trebala bi se više nego udvostručiti, prognoziraju.

(Hina) xmkuz ygple

TAGOVI