ETO platforma- portal za tranziciju otoka prema održivoj budućnosti

U Korčuli je 12. listopada održana međunarodna konferencija koja je okupila stručnjake, znanstvenike i entuzijaste održivosti.

Ovaj važan događaj bio je prilika za predstavljanje inovativnih programa, ambicioznih planova, poslovnih modela i ciljeva zelenih politika usmjerenih ka održivoj budućnosti otoka u sklopu kojeg je Pokret Otoka predstavio i svoj najnoviji projekt – ETO Platformu za energetsku tranziciju otoka. 

ETO platforma nije običan portal, već edukativno-informativni alat koji na jednom mjestu pruža sve potrebne resurse za pokretanje i aktivno sudjelovanje u procesu energetske tranzicije na otocima. Razvojem platforme Pokret Otoka ima ambiciju razviti ključni izvor znanja i podrške lokalnom stanovništvu i svim otočnim dionicima koji želi preći na održive energetske prakse.

''ETO platforma je edukativni sustav u kojem će svi građani biti u mogućnosti dobiti informacije o energetskoj tranziciji, načinima postavljanja solara, e-mobilnosti, ali i o drugim projektima koji se tiču života na otoku'', ističe Maja Jurišić, predsjednica Pokreta Otoka i voditeljica projekta.

Osim toga, ETO platforma potiče korištenje obnovljivih izvora energije kao ključnog koraka prema kreiranju održivijeg sustava na otocima.

Kroz pružanje informacija o zakonodavnim okvirima, tehnološkim rješenjima, primjerima dobre prakse i važnim događanjima o održivom razvoju, platforma pomaže lokalnom stanovništvu i svim otočnim dionicima da donesu informirane odluke o implementaciji takvih rješenja.

Ono što čini ETO platformu posebnom je naglasak na aktivnom sudjelovanju lokalnog stanovništva u samom procesu energetske tranzicije. 

Osim što pruža informacije, platforma potiče zajednicu da preuzme inicijativu i sudjeluje u projektima koji podržavaju održivi razvoj. To može uključivati suradnju na lokalnim projektima, sudjelovanje u edukativnim programima, ili čak pokretanje vlastitih inicijativa za promicanje održivosti.

S obzirom na izazove koje otoci imaju u vezi s energetskom neovisnošću i održivošću, ETO platforma predstavlja ključni korak prema stvaranju informiranog i angažiranog društva.

Njezina uloga nije samo pružiti informacije, već i potaknuti zajednički napor ka održivijoj budućnosti otoka.

Predstavljanjem ove platforme na Korčuli, Pokret Otoka otvara vrata za suradnju i promjene koje će dugoročno imati pozitivan utjecaj na otocima diljem Hrvatske.

Projekt ETO – Energetska tranzicija otoka sufinanciran je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Partneri na projektu su Splitsko-dalmatinska županija, Općina Lumbarda, Grad Cres, LAG 5, Maslina Resort, Forte Solar d.o.o.