Fondu za okoliš 10,86 mln eura za program ugradnje solara u obiteljske kuće

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) će u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uplatiti 10,86 milijuna eura radi provedbe programa poticanja ugradnje fotonaponskih elektrana u obiteljskim kućama, odlučila je Vlada na sjednici u srijedu.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Hrvoje Bujanović, koji je po novom vršitelj dužnosti ministra u tom ministarstvu, istaknuo je da Hrvatska ima ambiciozne ciljeve kada je riječ o udjelu obnovljivih izvora energije (OIE) u finalnoj potrošnji, pri čemu veliki doprinos može doći od instaliranja solarnih elektrana koje proizvode električnu energiju za samoopskrbu građana.

Kako je napomenuo, HROTE prihode ostvaruje po više osnova, namijenjeni su promicanju OIE-a, no iz navedenih sredstava se preko HROTE-a ne mogu promicati projekti vezani uz ugradnju solara u obiteljske kuće.

Zbog toga je Vlada donijela odluku da HROTE Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uplati 10,86 milijuna eura za provedbu “Programa poticanja ugradnje fotonaponskih elektrana u obiteljskim kućama”.

“Ovo je jedna od mjera koja se može vrlo brzo provesti i koja može povećati udio OIE-a i osigurati građanima cjenovno prihvatljiviju energiju i sudjelovanje na tržištu energije”, rekao je Bujanović.