General Motors prihvatio Teslin sustav punjenja električnih automobila

DETROIT, 12. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - General Motors (GM) će se pridružiti Fordu u prihvaćanju Teslinog sjevernoameričkog standarda utikača za punjenje i omogućiti GM-ovim kupcima električnih vozila pristup mreži brzih punjača, stoji u sporazumu objavljenom u četvrtak.

GM-ov potez, koji slijedi sličnu odluku Forda da prihvati Teslin standard utikača za punjenje, znači da su se tri najbolja prodavača električnih vozila na sjevernoameričkom tržištu sada dogovorila oko standarda za hardverske opreme za punjenje. Sporazum su najavili izvršna direktorica GM-a Mary Barra i šef Tesle Elon Musk.

Ulagači su pozdravili dogovor i mogućnost jednog hardverskog standarda za punjenje za tržište Sjeverne Amerike. Dionice GM-a porasle su više od četiri posto, a dionice Tesle porasle su četiri posto.

Tesla, GM i Ford zajedno čine oko 70 posto trenutne prodaje električnih vozila u SAD-u.

Njihove odluke da usvoje Tesline konektore za punjenje mogle bi potaknuti druge proizvođače automobila i tvrtke za punjenje električnih vozila da prihvate isti standard i prekinuti zbrku oko javnog pristupa naplati koju voditelji industrije vide kao prepreku širem prihvaćanju električnih vozila.

"Mislim da će ovo biti fundamentalno sjajna stvar za napredak električnih vozila", rekao je Musk tijekom razgovora s Barrom na Twitteru.

"Mislim da je sve postalo malo bolje", rekao je Barra.

Sporazum je preokret za GM, koji je prethodno podržavao konkurentski "kombinirani sustav punjenja" ili CCS standard.

Savez između Tesle, GM-a i Forda radi pritisak na druge proizvođače automobila i neovisne operatere mreža za punjenje koji su usvojili CCS standard.

GM je rekao da će opremiti električna vozila konektorima koji se temelje na Tesla North American Charging Standard dizajnu počevši od 2025.

Sljedeće godine, sadašnji vlasnici GM električnih vozila moći će koristiti 12.000 Tesla brzih punjača u Sjevernoj Americi, a adapteri će biti dostupni.

Musk je rekao da Tesla "neće učiniti ništa da preferira Tesle" dok sve više konkurentskih marki pristupa mreži njihovih brzih punjača. "Bit će to jednaki uvjeti… Najvažnije je da napredujemo u revoluciji električnih vozila".

Izvršni direktor Forda, Jim Farley, održao je sličnu raspravu s Muskom na Twitteru prošlog mjeseca, najavljujući da je drugi proizvođač automobila u SAD-u postigao dogovor s Teslom kako bi vlasnicima svojih električnih vozila omogućio pristup više od 12.000 Tesla brzih punjača u Sjevernoj Americi početkom 2024.