Gotovo polovina novih osobnih vozila u EU električna su, ili hibridi

Gotovo polovica svih novoregistriranih osobnih vozila u Europskoj uniji od siječnja do studenog ove godine su električna i hibridi, a u studenom i većina, pokazali su podaci Europske udruge proizvođača automobila (ACEA).

Električni automobil

Potpuno električni modeli, plug-in hibridi ili potpuni hibridi – činili su oko 48 posto svih novih registracija osobnih automobila u EU-u u 11 mjeseci, u odnosu na 43 posto u istom razdoblju lani.

U studenom, 16. mjesec rasta zaredom, registracije tih vozila porasle su 6,7 posto, a na godišnjoj razini za 13,3 posto. Registracije benzinskih automobila su povećane za 4,2 posto, dok su istodobno za dizelska vozila pale 10,3 posto, pokazuju podaci ACEA-e objavljeni u srijedu.

Pritom su registracije potpuno električnih automobila porasle na godišnjoj razini za 16,4 posto, na 144.378 vozila, iako su na najvećem europskom tržištu električnih vozila, Njemačkoj, pale za 22,5 posto na 44.942 vozila.

Potrošači su i dalje preferirali hibridno-električna vozila, s povećanjem na godišnjoj razini za 28,7 posto, dok je potražnja za plug-in hibridima pala za 22,1 posto.

Registracije hibridno-električnih automobila u gotovo cijeloj godini do sada na njemačkom, francuskom i talijanskom tržištu premašile su 1,5 milijuna vozila, u odnosu na gotovo 2,5 milijuna svih vozila.

Unatoč rastu prodaje električnih vozila, ACEA je početkom prosinca objavila kako postoji opasnost da će europski sektor električnih vozila zaostajati za drugim regijama bez snažne industrijske strategije EU-a, u uvjetima kineske dominacije u opskrbnom lancu i američkih poticaja za svoje proizvođače automobila.

Neki proizvođači automobila i analitičari također navode plafon u potražnji za električnim vozilima tijekom proteklih mjeseci. Najveći europski proizvođač automobila Volkswagen u listopadu je priopćio da se potražnja za električnim vozilima ne razvija prema očekivanjima, a proizvođač luksuznih vozila Mercedes-Benz upozorio na “surovo” tržište električnih vozila zbog velikih rezova cijena i neizvjesnog lanca opskrbe.

Registracije modela Volkswagena i Renaulta porasle su u studenom za 11,4 posto, odnosno za 6,1 posto, dok su istodobno Stellantisove pale za 7,3 posto, objavila je ACEA.

Proizvođač električnih automobila Tesla je u istom mjesecu ostvario skok za gotovo 45 posto i činio gotovo 22-postotni udio u registracijama potpuno električnih automobila u EU-u.

Broj novoregistriranih vozila u studenom u EU, Britaniji i u Europskoj udruzi za slobodnu trgovinu (EFTA) porastao je za šest posto, na 1,08 milijuna vozila.