Grad primjer: Bjelovar ima cjeloviti sustav gospodarenja otpadom

BJELOVAR, 5. listopada 2023. (Hina) - Zahvaljujući nedavnom dovršetku izgradnje sortirnice i kompostane, Bjelovar je jedan od rijetkih hrvatskih gradova sa cjelovitim sustavom gospodarenja otpadom, rečeno je u četvrtak prilikom posjeta ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića.

Centar za upravljanje otpadom Doline pored Bjelovara, gdje se nalaze sortirnica i kompostana, obišli su uz Filipovića generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak i bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić, a razgovaralo se o daljnjim infrastrukturnim ulaganjima u Bjelovaru i županiji.

Cjeloviti sustav gospodarenja otpadom je investicija vrijedna oko 13 milijuna eura. U izgradnju i opremanje sortirnice i kompostane uloženo je osam milijuna eura, pri čemu je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjelovao sa šest milijuna eura.

Ministar je obišao i gradilište u prigradskom naselju Gornje Plavnice, gdje su u tijeku radovi na odvodnji vrijedni milijun eura, a završetak se očekuje do kraja listopada. Već je napravljeno 2,8 kilometara cjevovoda, a trenutno se izvode radovi na priključcima.

Cjeloviti sustav gospodarenja otpadom Bjelovar pozicionira u centar izvrsnosti u tom segmentu, kaže Filipović dodajući da je do sada na području županije u vodno-komunalnu infrastrukturu uloženo više od 50 milijuna eura.

''Osiguranje pitke vode je iznimno važno jer na takav način podižemo kvalitetu života, ali idemo prema smjeru održivog upravljanja vodama'', naglasio je Filipović.

Radni posjet Bjelovarsko-bilogorskoj županiji Filipović je počeo obilaskom gradilišta podzemnog skladišta plina u Grubišnom Polju, strateškom projektu Vlade i najvećem energetskom ulaganju na području županije.