Hrvatski centar koralja Zlarin otvara se u petak, 2. lipnja

ZAGREB, 30. svibnja 2023. (Hina) - Hrvatski centar koralja Zlarin s radom počinje u petak, 2. lipnja, iz Tvrđave kulture Šibenik, koja upravlja Centrom, prva dva lipanjska vikenda organizirali su raznolik i bogat program na Zlarinu.

Kako bi čim više građana moglo uživati na otoku, razgledati Centar i sudjelovati u ostalim aktivnostima, organiziran je i besplatan brodski prijevoz iz Šibenika.

Brod Ina s Gata vrulje za Zlarin u prvom vikendu lipnja isplovljava četiri puta, u subotu, 3. lipnja u 10 i 15 sati, a u nedjelju, 4 lipnja u 10 i 11 sati.

Karte za brod mogu se besplatno preuzeti u Kući umjetnosti Arsen.

Ulaz u Centar slobodan je od petka 2. lipnja, zaključno s nedjeljom 11. lipnja, do kada posjetitelji mogu razgledati obnovljenu Kuću Kažerma u kojoj je ispričana priča o neraskidivoj stoljetnoj vezi koralja i Zlarinjana. Radno vrijeme Centra je od 9 do 21 sat.

Posjetitelji koji Centar požele razgledavati u prva dva lipanjska vikenda, moći će se otokom provozati biciklima koje će moći preuzeti bez naknade.

U sklopu projekta Hrvatski centar koralja Zlarin, obnovljene su i uređene kuće Šare i Kažerma te rekonstruiran put koji od obale vodi do njih ali ih i međusobno spaja.

Projekt je vrijedan nešto više od 24, 1 milijuna kuna od čega je 13, 3 milijuna kuna financiralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, dok je ostatak pokriven sredstvima Europske unije u okviru natječaja ''‘Promicanje održivog razvoja prirodne baštine''‘ na kojega je aplicirao Grad Šibenik.

Kuća Kažerma funkcionirat će kao izložbeni prostor sa stalnim postavom koji će uključivati prikaz ekosustava i zaštićenih vrsta šibenskog arhipelaga, tradiciju uzgoja koralja na zlatnom otoku i knjižnicu sa znanstvenim radovima i poezijom Vesne Parun.

Kuća Šare preuređena je u edukacijsko – istraživački centar s amfiteatrom i smještajnim jedinicama za istraživače i znanstvenike.