Izrael pokriva krovove nestambenih objekata solarnim pločama

JERUZALEM, 6. srpnja 2023. (Hina/Reuters) - Izrael će uskoro zahtijevati da sve nove nestambene zgrade imaju krovne solarne ploče kako bi ispunile ciljeve obnovljive energije i potrebe za električnom energijom brzorastućeg stanovništva. 

Iako okupan suncem, Izrael je premali da bi se oslanjao na tradicionalne, kopnene fotonaponske elektrane.

Također je nepogodan za vjetroelektrane i nema vode za hidroelektrane.

Ron Eifer, koji vodi odjel za održivu energiju Ministarstva energetike, rekao je da se Izrael izdvaja kao razvijena zemlja po svojoj ovisnosti o suncu kao obnovljivom izvoru, dok mu nedostaje zemlje za solarne farme. Zakasnio je s planiranim ciljem da do 2030. dobije 30 posto električne energije iz obnovljivih izvora. "Moramo poduzeti neke dramatične korake", rekao je Eifer.

Prilikom donošenja državnog proračuna u svibnju, izraelska vlada je naredila da se u roku od 180 dana donese uredba kojom se zahtijeva da nove nestambene zgrade budu pokrivene solarnim pločama.

Kod stambenih zgrada krov mora biti kompletno opremljen za kasniju laku montažu panela.

Zemlja je imala uspjeha sa sličnom inicijativom prije nekoliko desetljeća, kada je zahtijevala od stanovnika da koriste grijače vode na sunce.

Danas te grijalice dominiraju krajolikom na krovovima u gradovima i bez njih bi Izrael trebao proizvoditi osam posto više električne energije.

Većina izraelskih komercijalnih solarnih polja izgrađena je u južnoj pustinji Negev, ili udaljenim područjima na sjeveru, daleko od najvećih gradova.

"Osim problema gubitka električne energije u tranzitu na velike udaljenosti, važno je održavati otvorene prostore. Ne možete jednostavno pokriti cijelu pustinju Negev solarnim pločama", rekao je Eifer.

"Dakle, potrebna nam je kombinacija panela smještenih na tlu i onih na krovovima, izravno tamo gdje postoji potražnja za električnom energijom".

Otprilike 60 posto će na kraju biti dvostruke namjene, rekao je, misleći na solarne panele koji služe kao krovište, ali i za proizvodnju energije.

Aktivisti za zaštitu okoliša kritizirali su vladu premijera Benjamina Netanyahua zbog ekološki štetnih odluka ove godine, uključujući ukidanje poreza na jednokratnu plastiku i pokušaje ograničavanja propisa o čistom zraku.

Pozdravili su novu solarnu politiku, iako su rekli da su potrebne dodatne mjere.

Amit Bracha, izvršni direktor organizacije za zaštitu okoliša Adam Teva V'din, rekao je da je nova odluka vlade "važna vijest, iako još uvijek kap u moru kao poticaj za postavljanje fotonaponskih instalacija na krovove".

Upozorio je da razvijene zemlje često nude širu gospodarsku potporu, poput zajmova i zelenih obveznica za promicanje obnovljive energije.

Poticaji izraelske vlade uključuju izuzeća od dozvola, porezne olakšice i malim proizvođačima plaća se premija za električnu energiju.