Karlo III. u Parizu predložio antantu o klimi i bioraznolikosti- Stojeće ovacije

PARIZ, 21. rujna 2023. (Hina/AFP) - Britanski kralj Karlo III. predložio je u četvrtak u Parizu stvaranje nove antante Velike Britanije i Francuske, posvećene održivosti, bioraznolikosti i klimi. 

Nadahnut povijesnim sporazumom Britanije i Francuske iz 1904. godine (Entente cordiale – Srdačan sporazum) kojim su znatno unaprijeđeni odnosi dviju zemalja i utrt put za sklapanje vojnog saveza uoči Prvog svjetskog rata, Karlo III. predložio u govoru pred francuskim Senatom novi sporazum kojim bi se učinkovito odgovorilo na globalne zahtjeve o zaštiti klime i bioraznolikosti. 

Karlo III. još je kao prijestolonasljednik bio gorljivi ekološki aktivist. 

Njegov govor u impresivnoj dvorani francuskog Senata prvi je nekog britanskog monarha na tom mjestu. 

U govoru na francuskom i engleskom jeziku, Karlo III. poručio je francuskim zastupnicima da će učiniti sve što je u njegovoj moći da "osnaži vitalne odnose Velike Britanije i Francuske".

Karlo III. namjeravao je u Francusku još u ožujku, što je trebao biti njegov prvi posjet inozemstvu otkako je kralj, ali je put odgođen jer su tada Francuskom vladali masovni prosvjedi zbog najavljene mirovinske reforme. 

"Velika Britanija uvijek će biti jedna od francuskih najbližih saveznica, a kad smo zajedno naš potencijal nema granica", rekao je Karlo na francuskom.

Istaknuo je i nepokolebljivu podršku Londona i Pariza Ukrajini, suočenoj s "neopravdanom agresijom Rusije".

Na kraju govora francuski zastupnici ustali su i nagradili ga pljeskom dugim minutu i pol. 

Karlu III. i kraljici Camili francuski predsjednik Emmanuel Macron sinoć su priredili prijem u Versaillesu gdje su se gostili jastozima i francuskim i engleskim sirevima. 

Pozvano je bilo više od 150 gostiju, uključujući britanskog glumca Hugha Granta, rock zvijezdu Micka Jaggera, francuskog milijardera Bernarda Arnaulta i bivšeg trenera Arsenala Arsenea Wengera.

U četvrtak popodne će britanski kraljevski par zajedno s francuskim predsjedničkim parom posjetiti katedralu Notre Dame koja se obnavlja nakon požara 2019. 

Potom će u petak posjetiti Bordeaux gdje će obići organski vinograd.

Kralj, koji tečno govori francuski kao i njegova majka, pokojna kraljica Elizabeta, smatra da je ovaj posjet prilika za obnovu odnosa između dviju zemalja kojima je naštetio kaotični brexit.

"Moramo osnažiti naše prijateljstvo kako bi bilo doraslo izazovima 21. stoljeća", rekao je Karlo u zdravici na svečanoj večeri.