Korisno: Koze “recikliraju” božićna drvca iz Pule

PULA, 12. siječnja 2023. (Hina) - Potaknuta sličnom praksom u inozemstvu, pulska gradska komunalna tvrtka Herculanea božićna drvca nakon blagdana donira stanciji Kumparički za prehranu koza u Cokunima, mjestu u općini Marčani, izvijestili su iz pulske gradske uprave. 

Naime, stanciji Kumparički Herculanea je prošle godine za prehranu koza probno donirala dio božićnih drvaca koja su na farmi postala pravi hit jer su ih koze rado i detaljno pobrstile.

"Iako ih je bilo moguće odložiti i zbrinuti s ostalim zelenim otpadom, Pula Herculanea i ove godine odvozi prikupljene jele na stanciju Kumparička u Cokune. Naime, njihove koze uživaju u aromatičnom okusu zelenih iglica, a kako iglice blagotvorno djeluju na probavu koza i pozitivno utječu na okus sira, korist je višestruka", rekao je direktor Herculanee Robi Fuart.

Dodao je kako je jela "najprije rasla u šumi, zatim ukrašavala domove za božićno-novogodišnje blagdane i na kraju postala prehrana za koze od kojih dobivamo hranu". 

Tim povodom u četvrtak je na stanciju u Cokunima dovezano prvih tridesetak jela koje nemaju korijenje, a s donacijom se nastavlja dok traje akcija njihova prikupljanja. Popularne borove koje im građani doniraju s korijenjem Herculanea će posaditi na pulskim zelenim površinama kao i proteklih godina.

Herculanea poziva građane da jele i dalje odlažu u blizini spremnika za otpad na svojem području i na reciklažnom dvorištu u Valmadama, a Pula Herculanea će ih prikupljati do 20. siječnja i odvesti na "reciklažu" cokunskim kozama.