Križevci sve bliže cilju da postanu energetski neovisni

U sklopu projekta One Sun Connecting North and South u Križevcima su postavljene solarne elektrane na krovove pet javnih ustanova, čime se primiču cilju da do 2030. postanu energetski neovisni grad, priopćili su u srijedu iz Grada Križevaca.

Elektrane su postavljene na krov Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju, Dječjeg vrtića Križevci, Osnovne škole „Vladimir Nazor“, sportske dvorane Osnovne škole Ljudevita Modeca i nove sportske dvorane kod Osnovne škole Ljudevita Modeca

Vrijednost projekta je 245.599 eura, od čega je 208.759 eura sufinancirano iz programa Energija i klimatske promjene u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora i Norveškog financijskog mehanizma, a ostatak iz gradskog proračuna.

„Ovo je nastavak aktivnosti Grada Križevaca u smjeru energetski neovisnog grada do 2030. godine”, kaže gradonačelnik Mario Rajn i najavljuje postavljanje solarnih elektrana i u 2024. godini, kada će na ulazu u grad postaviti veliku fotonaponsku elektranu, a u taj projekt će uključiti i građane.

Cilj Križevaca da postanu prvi energetski neovisni grad u Hrvatskoj svoje početke bilježi 2018. godine kada su se etablirali kao kao predvodnik energetske tranzicije.

Prvi i jedini u zemlji organizirali su crowdfunding kampanju kojom su građanima omogućili ulaganje u solarne elektrane.

Još 2018. godine pokrenuli su projekt Križevački sunčani krovovi, prvi takav u Hrvatskoj, koji građanima pruža mogućnost da financiraju postavljanje 30.530 eura vrijedne elektrane na krov Razvojnog centra i tehnološkog parka kroz davanje zajma na razdoblje od 10 godina. Unutar tog razdoblja vraća im se ulog s kamatom od 4,5 posto.