Na temeljima stoljetne tradicije Grupa KONČAR stvara rješenja budućnosti

ZAGREB, 28. studenoga 2022. (Hina) - Da tradicija i dugovječnost nipošto nisu u raskoraku s inovativnošću, tehnološkim razvojem, digitalnom transformacijom i postavljanjem industrijskih trendova, najbolje zna regionalni predvodnik u rješenjima iz segmenata proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije, tračničkih vozila i infrastrukture te digitalnih platformi – Grupa KONČAR. 

Ovaj velikan domaće industrije te neupitni nositelj razvoja nacionalnog gospodarstva Republike Hrvatske, svoju povijest počeo je pisati još davne 1921. godine, a na svom je dugom putu izrastao u najvećeg hrvatskog izvoznika te postao sinonim za kvalitetu i pouzdanost, što su prepoznali kupci u čak 130 zemalja diljem svijeta.

Svaki projekt, proizvod i tehnološko rješenje, kao i ugled koji uživa KONČAR, sazdani su prvenstveno na tradiciji izvrsnosti u svakom segmentu poslovanja, počevši od bogate kulture znanja koja se očituje u akademskim uspjesima zaposlenika te suradnji s domaćom akademskom zajednicom, do izrade visokotehnoloških proizvoda i rješenja beskompromisnih standardna isključivo temeljem vlastitih znanja, vještina i samostalno razvijenog kadra. Tako bogati poslovni portfelj KONČARA, između ostaloga, ubraja i više od 400.000 transformatora raznih vrsta, naponskih razina i snaga, izgradnju i revitalizaciju više desetaka tisuća transformatorskih stanica do 400 kV te 400 hidroelektrana, kao i proizvodnju i revitalizaciju 700 generatora diljem svijeta. Pritom se posebno ističe i ugled u tračničkom prijevozu, koji je opravdan isporukama 200 niskopodnih tramvaja i vlakova. Štoviše, KONČAR je u studenome ove godine isporučio i 14. električni niskopodni tramvaj latvijskom kupcu, tvrtki Liepājas tramvajs.

Kao regionalni predvodnik i globalno prepoznat akter u ovim segmentima, ali i tvrtka kojoj održivi razvoj predstavlja jednu od temeljnih vrijednosti i odrednicu korporativnog identiteta, KONČAR ima važnu ulogu i u digitalnoj transformaciji te zelenoj tranziciji, u Hrvatskoj i u Europi. U tom segmentu KONČAR isporučuje važne komponente, od kojih posebno treba istaknuti transformatore, ali i složena digitalna rješenja za upravljanje naprednom urbanom infrastrukturom.

Hrvatska rješenja za globalne izazove

S obzirom na to da je društvena odgovornost duboko utkana u svakodnevno poslovanje KONČARA, tvrtka neprekidno razvija nova napredna  rješenja i poslovne modele za  dobrobit zajednice i okoliša. KONČAR je u svijetu po tome najpoznatiji kao proizvođač transformatora koje većim dijelom izvozi, a pri čijoj se proizvodnji također teži zelenim rješenjima, kao što su korištenje biorazgradivih tekućina koje ne zagađuju okoliš i razvoj transformatora sa smanjenom bukom, gubicima i ugljičnim otiskom. Nadalje, u elektroenergetskim mrežama, kao jednoj od presudnih infrastrukturnih komponenti za održivi razvoj, ključna postrojenja predstavljaju upravo trafostanice koje su kroz napredne hibridne i mikromreže u energetici dio integralne zelene tranzicije. U ovom području KONČAR također ima itekako važne referencije u domovini i svijetu. Točnije, KONČAR je još 2012. godine završio prvu fazu izgradnje vjetroelektrane Pometeno brdo kraj Dugopolja instaliranjem i priključivanjem na mrežu šest vjetroagregata vlastite proizvodnje. Ubrzo nakon toga  dograđena je na današnji kapacitet od 17 vjetroagregata s ukupnom instaliranom snagom od 20 MW, a njezina prosječna godišnja proizvodnja iznosi 25 milijuna kWh.

Uz to, u KONČAR – Institutu za elektrotehniku ra­zvijena je prva i primjena vodika i gorivnih članaka kao dio autonomnog sustava napajanja bazne stanice Hibrid Box® koji osiguravaju energetsku raspoloživost od 99,9 posto. Izvori ener­gije isključivo su obnovljivi izvori, a to su fotonaponski paneli, vjetroagre­gati, baterije i vodik. Tri takva sustava isporučena su telekomuni­kacijskoj tvrtki VIPnet, koja je zajedno s KONČAREVIM Institutom u Londonu 2012. dobila svjetsku nagradu World Communication Award u kategoriji The Green Award kao najbolji zeleni proizvod te nagradu Global Te­lecom Business Awards u kategoriji Wireless Network Structure Innovation za projekt implementacije zelenih tehnologija.

Kada je riječ o korištenju obnovljivih izvora, treba istaknuti i kako je KONČAR 2020. izgradio i u rad pustio tada najveću sunčanu elektranu u Hrvatskoj, na otoku Visu, koja u prosjeku zadovoljava polovinu potreba za električnom energijom otoka. Štoviše, Sunčana elektrana Vis je nedavno dobila i pojačanje u obliku sustava baterijskog spremnika električne energije snage 1 MW, s mogućnošću pohrane 1,44 MWh električne energije, razvijenog i proizvedenog u KONČARU. Osim toga, početkom godine ugovorena je i izgradnja još triju sunčanih elektrana, čime je KONČAR učvrstio ulogu vodeće regionalne tvrtke u području izgradnje i revitalizacije postrojenja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

''Inspirirani izazovima'' nije tek slovo na papiru

Osim dosljednosti u realizaciji projekata po kojima je već poznat u cijelom svijetu, KONČAR itekako nastoji biti dosljedan i svom sloganu ''Inspirirani izazovima'' te neprekidno razvija inovativna rješenja koja su isključivo rezultat inovativnosti, znanja i operativnih sposobnosti vlastitog tima stručnjaka. Jedan od najnovijih primjera za to je nedavno predstavljeni potopljeni agregat za hidroelektrane. Generator i turbina rezultat su istraživačko-razvojnog projekta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj, kojim je razvijen novi, ekološki prihvatljiv proizvod koji se može nakon isteka životnog vijeka reciklirati, a njegov rad, niti u slučaju havarije, ne zagađuje okoliš.

Proizvod je namijenjen globalnom tržištu iskorištavanja hidroenergije s niskim padom vode bez velikih brana i akumulacija, čime se izbjegava nepoželjan utjecaj na okoliš. Većinu komponenata, poput generatora, statičkog pretvarača, sustava upravljanja, transformatora i sklopnih blokova, proizvest će KONČAR, dok će se ostala oprema proizvesti na lokalnom tržištu. Ovakvo rješenje idealno je za buduće planirane projekte hidroelektrana s desetak agregata na jednoj niskoj brani ili mostu. Naposljetku, istraživanjem i razvojem potopljenog agregata za hidroelektrane s niskim padom vode omogućuje se i prošireno korištenje hidroenergije uz minimalni utjecaj na okoliš.

Osim toga, u tijeku je i izgradnja novih triju integriranih fotonaponskih elektrana na krovovima KONČAREVIH tvornica, čime će tvrtka dodatno smanjiti svoj ugljični otisak. Vlastite elektrane povećati će energetsku učinkovitost, odnosno proizvodnju električne energije kojom će se pokrivati dio potreba samih tvornica, smanjiti troškovi vlastite potrošnje električne energije te povećati stupanj energetske samodostatnosti. Štoviše, svi eventualni viškovi električne energije isporučivat će se u javnu elektroenergetsku mrežu.

Digitalizacija kao korak bliže do održive budućnosti

Naposljetku, racionalna potrošnja energenata, primjena ekološki prihvatljivih tehnologija i materijala pogodnih za recikliranje, spomenute fotonaponske elektrane na KONČAREVIM tvornicama te korištenje energije proizvedene isključivo iz obnovljivih izvora samo su neki od doprinosa koje KONČAR ostvaruje u području održivog razvoja. U tom području definitivno treba istaknuti i primjenu suvremenih elektroničkih tehnologija i naprednih algoritama upravljanja, s posebno razvijenim ugradbenim računalnim sustavima u električnim lokomotivama, niskopodnim tramvajima i vlakovima, pomoću kojih se postižu znatne uštede električne energije i povoljan utjecaj na okoliš. KONČAR trenutačno radi i na razvoju tračničkih električnih vozila, vlakova i tramvaja, na baterijski i hibridni pogon te na rješenjima s primjenom vodika za proizvodnju električne energije.

Također, tvrtka već više od deset godina posjeduje i primjenjuje iskustvo u razvoju, proizvodnji te održavanju softverskih rješenja, primijenjenih u elektroenergetici. S obzirom na to da je digitalizacija danas ključna za bolje povezan, napredniji i unatoč izazovima – pouzdaniji i održiviji elektroenergetski sustav, KONČAR svojim rješenjima, iskustvom i stručnošću nastavlja predvoditi energetsku tranziciju te pridonositi dekarbonizaciji elektroenergetskog sektora Hrvatske i svijeta.